Η νέα σοδειά κορινθιακής σταφίδας αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι


 

Σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η κατάρρευση του εισοδήματος του παραγωγού κορινθιακής σταφίδας και να διασωθεί η σταφιδοκαλλιέργεια, της οποίας το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά πολύ, διοργανώθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της (συνεταιριστικές οργανώσεις, μεταποιητές και έμποροι), προκειμένου να καθοριστεί η κατώτερη τιμή για τον παραγωγών για την φετινή σοδειά.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ο.Π της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, 1,50 ευρώ/κιλό και ζήτησε την αποδοχή της πρότασής τους από όλους ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της.

Να σημειωθεί ότι από την μέχρι σήμερα εικόνα αναμένεται ότι η νέα σοδειά κορινθιακής σταφίδας θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.  Ωστόσο οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι με την φετινή εξέλιξη της αγοράς. Οι περσινές τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό, όταν το 2020 ήταν από 1,50 έως 1,60 ευρώ.

«Ως σταφιδοπαραγωγοί ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους στην μεταποίηση και εμπορία της κορινθιακής σταφίδας, συνεταιριστικές  και ιδιωτικές  μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, να συμφωνήσουν όλοι η κατώτατη τιμή της σταφίδας για τον παραγωγό, νέας εσοδείας πρέπει να είναι 1,50 ευρώ το κιλό. Ζητήσαμε δηλαδή να αναγνωρίσουν ότι το κόστος της σταφιδοκαλλιέργειας  έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε ούτε να καλλιεργήσουμε. Ενώ από το βήμα της σύσκεψης συμφώνησαν με το αίτημά μας όλοι  οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων εταιρειών, εκτός της εταιρείας Αφοί Κοροντζή  και της Γεωμπρές ΑΒΕΕ που αποχώρησε, στην συνέχεια οι εταιρείες  (ΛΑΙΜΟΣ Α.Ε. και Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε.), καθώς και η εταιρεία Ηλιόπουλος ΑΕ δεν υπέγραψαν την κοινή απόφαση ανακοίνωση – δέσμευση για εφαρμογή της κατώτατης τιμής σταφίδας. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αποδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους της κατώτατης τιμής σταφίδας είναι και η θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή της. Για αυτό εμείς, οι σταφιδοπαραγωγοί, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη σωτηρία της σταφίδας, προσπαθώντας να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους με την μεταποίηση, εξαγωγή και την εμπορία της σταφίδας να κάνουν αποδεκτή την πρότασή μας για κατώτατη τιμή σταφίδας νέας εσοδείας στο 1,5 ευρώ /κιλό», επισήμανε ο πρόεδρος της Ο.Π. Π.Ε.Σ κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ