Σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s, ένας ολόκληρος σκελετός προϊστορικού δεινοσαύρου, ηλικίας περίπου 76 εκατ. χρόνων


 

Πρόκειται για τον σκελετό ενός σαρκοφάγου Γοργόσαυρου, που θεωρείται προγενέστερος συγγενής, κατά περίπου 10εκατ. χρόνια, του ευρύτερα γνωστού Τυραννόσαυρου Ρεξ (Τ Rex).

Η δημοπρασία διοργανώνεται από τον οίκο Sotheby’s και το ενδιαφέρον από τώρα είναι τεράστιο από κάθε είδους συλλέκτες από όλο τον κόσμο, όπως βέβαια και μουσεία.

Ο σκελετός, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, βρέθηκε το 2018 κοντά σε έναν ποταμό της Μοντάνα. Έχει ύψος 3 μέτρα και μήκος 6,7 μέτρα. Είναι δε, ο μοναδικός σκελετός Γοργόσαυρου που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, καθώς όλα τα υπόλοιπα δείγματα του είδους βρίσκονται ήδη σε μουσεία.

Οι παλαιοντολόγοι θεωρούν πως οι Γοργόσαυροι κυριάρχησαν στην περιοχή της δυτικής βόρειας Αμερικής κατά την τελευταία περίοδο της Κρητιδικής περιόδου, ήτοι περίπου 77 εκατ. χρόνια πριν. Ήταν σαρκοφάγοι και δεινοί κυνηγοί, μικρότεροι σε μέγεθος, αλλά πιο επιθετικοί από τον διασημότερο απόγονο τους, τον Τ Rex.

Ο οίκος δημοπρασιών, επέλεξε να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να δει από κοντά τον μοναδικό σκελετό, πριν την πώληση του. Η αίθουσα του οίκου που θα τον φιλοξενεί, στη Νέα Υόρκη, θα ανοίξει στο κοινό από τις 21 Ιουλίου, με δωρεάν είσοδο. Η πώληση του, ωστόσο, έχει οριστεί για τις 28 Ιουλίου.

Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 5 και των 8 εκατ. δολαρίων, μακράν η μεγαλύτερη που έχει οριστεί για δημοπρασία προϊστορικού ευρήματος, όμως δεδομένου του παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικά πιθανόν να κινηθεί πολύ υψηλότερα.

Στο παρελθόν οι Sotheby’s έχουν βγάλει και πάλι στο σφυρί τον σκελετό ενός δεινόσαυρου Τ Rex, που βρισκόταν σε αρκετά καλή κατάσταση, στην τιμή των 8,3 εκατ. δολαρίων. Ο δεινόσαυρος, που είχε ονομαστεί Σου, από την εξερευνήτρια Σου Χέντρικσον που τον βρήκε, αγοράστηκε από το μουσείο φυσικής ιστορίας του Σικάγο και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο διαφημισμένα αντικείμενα της συλλογής του.

Πάντως, το μέχρι τώρα ρεκόρ δημοπρασίας σκελετού δεινοσαύρου ανήκει στον οίκο Christie’s, που το 2020 πούλησε τον επονομαζόμενο Σταν, έναν Τ Ρex σε πολύ καλή κατάσταση, στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Άμπου Ντάμπι έναντι του εκπληκτικού ποσού των 31,8 εκατ. δολαρίων!!!

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ