Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022, η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπη


 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει μέσα σε έναν χρόνο 38 θέσεις και από την 70η θέση  όπου βρισκόταν το 2021, βρέθηκε στην 108η. Πρόκειται για τη χειρότερη θέση στην κατάταξη που έχει καταγράψει ποτέ η Ελλάδα ανάμεσα σε 180 χώρες.

Συνολικά η κατάσταση στο 73% των χωρών που εξετάζει κάθε χρόνο η μη κυβερνητική οργάνωση, χαρακτηρίζεται “πολύ σοβαρή”, “δύσκολη” ή “προβληματική” σε ό,τι αφορά την ελευθερία των δημοσιογράφων στην άσκηση του επαγγέλματός τους.

Για την χώρα μας, στον δείκτη ασφάλειας η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη, στον οικονομικό δείκτη, πολύ σοβαρή, στον κοινωνικό δείκτη, προβληματική, στον πολιτικό δείκτη και τέλος η κατάσταση χαρακτηρίζεται προβληματική και όσον αφορά τον νομικό δείκτη.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για συχνή παρεμπόδιση των δημοσιογράφων στην έρευνα θεμάτων όπως η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και το προσφυγικό. Επίσης υπάρχει αναφορά και για την εκτέλεση του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, η οποία όπως τονίζεται δεν έχει διαλευκανθεί παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ταχεία έρευνα.

Επιπλέον έμφαση δίνεται στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας η οποία σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά αναγνωσιμότητας και τους μειωμένους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς, έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη επιβίωση πολλών ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα ΜΜΕ εξαρτώνται περισσότερο από τη δημόσια χρηματοδότηση, συνθήκη η οποία θέτει και ζητήματα διαφάνειας όσον αφορά τις συγκεκριμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ παραμένει από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, γύρω από τους μεγάλους ομίλους υπάρχουν εκατοντάδες μικρά ψηφιακά ΜΜΕ, σε έναν έντονα κατακερματισμένο χάρτη ενημέρωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους αυστηρά ρυθμιζόμενους από το κράτος. Κάποιοι από αυτούς σχετίζονται ανοιχτά με την πολιτική ελίτ. Έτσι, τα ΜΜΕ είναι έντονα πολωμένα σε πολιτικό επίπεδο.

Μιλώντας για πόλωση, στην έκθεση τονίζεται ότι “Ακροαριστεροί και ακροδεξιοί ακτιβιστές επιτίθενται τακτικά στις εγκαταστάσεις των μέσων ενημέρωσης που θεωρούν ιδεολογικούς εχθρούς”.

Oι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην έκθεσή τους σχετικά με την ελευθερία του Τύπου προειδοποιούν ότι το “ενημερωτικό χάος” και η παραπληροφόρηση τροφοδοτούν τις διεθνείς εντάσεις αλλά και τον διχασμό στις κοινωνίες.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, για την Ελλάδα, εδώ.

πηγή: https://rsf.org

 

 

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ