Πιλοτικό γερμανικό πρόγραμμα για ένα βασικό εισόδημα 1.200 ευρώ άνευ όρων

Το «κοινωνικό πείραμα» της Γερμανίας εξασφαλίζει στους συμμετέχοντες το βασικό εισόδημα των 1.200 ευρώ, χωρίς εργασιακές, υποχρεώσεις για 3 χρόνια


 

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ώστε να ενταχθούν στο πείραμα, ωστόσο μόνο 122 επελέγησαν προς το παρόν!

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και τρείς εβδομάδες και ήδη οι πολέμιοι της ιδέας, κάνουν λόγο για “ουτοπία” και “αριστερές φαντασιώσεις”, ενώ κανένα μεγάλο κόμμα δεν στηρίζει την ιδέα ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, στόχο έχει τη διερεύνηση της επίδρασης ενός άνευ όρων εισοδήματος στα άτομα που το λαμβάνουν. Όπως εξηγεί ο Γιούργκεν Σουπ, επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας από το Γερμανικό Ινστιτούτο Oικονομικών Ερευνών: «Ερευνούμε, για την ώρα σε πρώτη φάση, τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ενός εισοδήματος άνευ όρων. Διαθέτουν μια οικονομική ασφάλεια για τρία χρόνια ύψους 1.200 ευρώ. Τι θα κάνουν με αυτά τα χρήματα; Θα τα ξοδέψουν ή θα βάλουν κάτι στην άκρη γιατί στη ζωή πάντα μπορεί κάτι να συμβεί και πρέπει να έχουν μια οικονομική κάλυψη;»

Ο Γιούργκεν Σουπ, επικεφαλής του πειράματος με την ομάδα ειδικών στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος

Ο Γιούργκεν Σουπ αναφέρει για τα αποτέλεσματα που ίσως φέρει το πείραμα: «Ίσως θα είχα περισσότερο θάρρος να πάρω κάποιες αποφάσεις, να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας, να αλλάξω επάγγελμα ή να αποκτήσω νέες δεξιότητες» , αναγνωρίζοντας βέβαια πως με ένα τέτοιο πείραμα δεν λύνονται όλα τα προβλήματα.

Τα χρήματα προέρχονται από 150.000 ιδιώτες δωρητές και είναι αφορολόγητα και η ιδέα ξεκίνησε από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Το βασικό εισόδημά μου» με έδρα στο Βερολίνο.

Οι συμμετέχοντες δεν έχουν καμία ιδιαίτερη υποχρέωση και επιτρέπεται να εργάζονται παράλληλα εάν το επιθυμούν κατά τη διάρκεια του πειράματος. Μοναδική τους υποχρέωση είναι να συμπληρώσουν επτά ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια των τριών ετών της έρευνας, στο διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πείραμα έχει διεξαχθεί και στη Φιλανδία, με τα συμπεράσματά του όμως να παραμένουν διφορούμενα. Αντίστοιχη έρευνα, χρηματοδοτούμενη μάλιστα με δημόσιο χρήμα, διεξήχθη και στον Καναδά, διακόπηκε όμως γρήγορα για πολιτικούς λόγους.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ