Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 δισ. μετρικοί τόνοι τροφίμων πήγαν στα σκουπίδια το 2022, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον


 

Οι Winnow και Afresh αποτελούν μέρος μιας αναδυόμενης βιομηχανίας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ένα τρίτο των αγαθών που καλλιεργούνται δεν καταναλώνονται ποτέ ενώ και οι ποσότητες τροφίμων σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια που καταλήγουν στις χωματερές να είναι τεράστιες.

Οι εταιρείες Winnow και Afresh επενδύουν στο παγκόσμιo πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων επενδύοντας τεράστια κεφάλαια ώστε να εξελίξουν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης με νέα εργαλεία

Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι εν λόγω εταιρείες έχουν αναπτύξει εργαλεία της AI που μελετούν τα σκουπίδια των εστιατορίων ή επεξεργάζονται τα δεδομένα των σούπερ μάρκετ για να αναζητήσουν τις αναντιστοιχίες μεταξύ του τι διαθέτει ένα κατάστημα και του τι αγοράζουν οι καταναλωτές. Στόχος, να καταλήγουν λιγότερα αφάγωτα τρόφιμα στους κάδους απορριμμάτων.

Ένα ξενοδοχείο – μέσω κάμερας στους κάδους απορριμμάτων – συλλέγει στοιχεία για το τι πετάνε οι επισκέπτες και αντιλαμβάνεται ότι το κρουασάν του πρωινού είναι πολύ μεγάλα για να καταναλωθούν ολόκληρα, ενώ ένα σούπερ μάρκετ μπορεί ξαφνικά να δει ότι τα κίτρινα κρεμμύδια δεν πωλούνται τόσο γρήγορα όσο τα κόκκινα και είναι πιο πιθανό να πεταχτούν στα σκουπίδια.

 

Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, δήλωσε: «Η σπατάλη τροφίμων είναι μια παγκόσμια τραγωδία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάνε σήμερα σε όλο τον κόσμο ενώ τρόφιμα πετιούνται».  «Είναι απλώς εξωφρενικό, θα μπορούσαμε να θρέψουμε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από λιμό στον κόσμο – είναι περίπου 800 εκατομμύρια – με ένα γεύμα την ημέρα, ακριβώς με τα τρόφιμα που σπαταλιούνται», λέει από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Σουάνελ από τη ΜΚΟ WRAP.

Σημάδια προόδου

Μια ομάδα αλυσίδων σούπερ μάρκετ δεσμεύτηκαν εθελοντικά να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων στις δραστηριότητές τους στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και την περίοδο 2019-2022, ανέφεραν μείωση κατά 25% του συνολικού όγκου των αδιάθετων τροφίμων τους.

Ανέφεραν, επίσης, ότι δώρισαν περισσότερα τρόφιμα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και έστειλαν περισσότερα από τα απόβλητά τους σε εγκαταστάσεις κομποστοποίησης – οι οποίες σπανίζουν – αντί για χώρους υγειονομικής ταφής.

«Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο εθνικός στόχος για μείωση των αποβλήτων τροφίμων στο μισό μέχρι το 2030 μπορεί πράγματι να είναι εφικτός, αλλά για να συμβεί αυτό θα χρειαζόμασταν δραματικά περισσότερη δράση σε όλους τους τομείς του συστήματος τροφίμων» τονίζει η Dana Gunders, επικεφαλής της Refed, μιας ομάδας έρευνας που παρακολουθεί τα δεδομένα του εθελοντικού προγράμματος.

 

Η τεχνολογία που ανέπτυξε η Afresh μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα πωλήσεων, να ελέγχει με ακρίβεια πότε αγοράζουν οι άνθρωποι συγκεκριμένα προϊόντα, τι άλλο αγοράζουν μαζί με αυτά, πόσο διατηρούνται τα εν λόγω προϊόντα και το ποιες είναι ακριβώς οι ποσότητες που θα πρέπει να προμηθευτεί το κατάστημα.

Αν και η συγκεκριμένη δουλεία μπορεί να γίνει από τον διευθυντή του καταστήματος, ο Ματ Σουάρτς, συνιδρυτής της Afresh, εξηγεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσφέρει πιο ακριβείς πληροφορίες για πολλά περισσότερα προϊόντα.

 

Η Winnow με την σειρά της, εγκαθιστά κάμερες πάνω από τους κάδους απορριμμάτων στις κουζίνες των εστιατορίων. Οι εικόνες τροφοδοτούνται σε έναν αλγόριθμο που μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μισού ταψιού λαζάνια και μιας φλούδας μπανάνας.

Κάποια ξενοδοχεία της αλυσίδας Hilton έθεσαν σε εφαρμογή το εργαλείο και το αποτέλεσμα έδειξε ότι πολλά από τα γλυκά πρωινού του ήταν πολύ μεγάλα και ότι τα ψημένα φασόλια συνήθως έμεναν μισοτελειωμένα.

Η Refed διαπίστωσε στις εκτιμήσεις της για το 2022 ότι το 70% των τροφίμων που σπαταλούνται στα εστιατόρια είναι τρόφιμα που μένουν στο πιάτο, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη επανεξέτασης των μεγεθών των μερίδων.

 

 

Πηγή: in.gr

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ