Το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους και αυτό δεν είναι καινούργιο. Για όλες τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας εκεί έξω, σπίτι σημαίνει κόλαση. Με την πανδημία και τον εγκλεισμό οι καταγγελίες στη γραμμή 15900 και στα συμβουλευτικά κέντρα για κακοποίηση γυναικών αυξήθηκαν δραματικά.
Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας πρακτικά τετραπλασιάστηκαν, αλλά το «καμία μόνη» δεν είναι ψέμα. Χθες, με ένα scroll στο Instagram, βρέθηκε μπροστά μας μια ανάρτηση, που έφερε μαζί της και μια πολυπόθητη ελπίδα. Ναι, τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες-θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά για πληθώρα λόγων. Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών γνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, συνεχίζει να δίνει τη λύση της Μάσκας 19.

Με τη Μάσκα 19 τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών επιθέσεων, τα οποία δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν απευθείας με τις αρμόδιες αρχές, μπορούν να ζητούν βοήθεια στα φαρμακεία. Για κάθε θύμα που λόγω της συνεχούς συνύπαρξης με το θύτη του δε μπορεί να καλέσει βοήθεια, υπάρχει ένας φαρμακοποιός, που μπορεί να δώσει τη βοήθειά του. Αρκεί το θύμα να μπει στο φαρμακείο του και να ζητήσει τη Μάσκα 19. Έτσι, ο φαρμακοποιός θα ξέρει πως θα πρέπει να μιλήσει εκείνος εκ μέρους του, με τις αρμόδιες αρχές.Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες λόγω της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μια Μάσκα-19, ώστε οι φαρμακοποιοί με τη σειρά τους να ενημερώνουν τις αρχές πως η γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο. Υιοθετήθηκε και στη χώρα μας αποτελεί λύση για τέτοια περιστατικά.
Αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και δεν είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις με τη γραμμή βοήθειας 15900, πήγαινε στο φαρμακείο και ζήτησε μια Μάσκα-19. Ο φαρμακοποιός σου θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Δεν είσαι μόνη.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ