H 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας


 

H Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ή Διεθνής/Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών καθιερώθηκε με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999. Έκτοτε πραγματοποιείται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων για αυτό το μείζον πρόβλημα που συναντάται -δυστυχώς- σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η συγκεκριμένη ημέρα λειτουργεί κάθε χρόνο ως σημείο αναφοράς, προκειμένου να ανοίγει ο διάλογος για ζητήματα έμφυλης βία, και να μας υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησής της.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις είχαν ήδη υιοθετήσει την 25η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, από το 1981 ως φόρο τιμής στην απάνθρωπη και φριχτή δολοφονία των 3 αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.*

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113).

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Όσον αφορά τις μορφές που μπορεί να λάβει η βία κατά των γυναικών είναι οι εξής:

  • Ενδοοικογενειακή βία (ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής)
  • Βιασμός
  • Σεξουαλική παρενόχληση συμπεριλαμβάνοντας την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
  • Trafficking
  • Stalking

Οι παραπάνω μορφές βίας έχουν οριστεί νομοθετικά και διώκονται ποινικά. Σήμερα, ακόμη και αν μία γυναίκα επιβιώσει από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός, πολλές φορές νιώθει ανήμπορη και συχνά δεν καταγγέλλει το περιστατικό. Αυτό συμβαίνει, επειδή φοβάται πως θα στιγματιστεί, κάτι που ειδικά παλαιότερα δεν ήταν εντελώς αβάσιμο.

Παρ’ όλα αυτά η 25η Νοέμβρη και η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι εδώ για να δώσει τέλος σε τέτοια φαινόμενα και να ωθήσει τις γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιας μορφής βίας να “σπάσουν” την σιωπή τους και να ξεφύγουν από ενδεχόμενες κακοποιητικές σχέσεις.


 

*Οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν 4 κόρες ενός πλουσίου επιχειρηματία, που έζησαν άνετα παιδικά χρόνια, παντρεύτηκαν και ζούσαν μία καλή και όμορφη ζωή. Όλα αυτή μέχρι την στιγμή που πήρε την εξουσία ο δικτάτορας Τρουχίγιο. Τότε, οι αδερφές Μιραμπάλ έχασαν σχεδόν ολόκληρη την περιουσία, καθώς οι ίδιες εισήλθαν στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσω ενός θείου τους.

Μάλιστα, σχημάτισαν το αντιστασιακό Κίνημα της 14ης Ιουνίου με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα και έγιναν γνωστές ως “Πεταλούδες”. Αν και η δράση τους είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση των συζύγων του, οι οι ίδιες συνέχισαν την αντιστασιακή τους δράση.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις από τις τέσσερις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα, όπου βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ