Μαθαίνω ποδήλατο σημαίνει ισορροπώ στις δύο ρόδες του ποδηλάτου και αφαιρώ τις βοηθητικές…


 

Αν θες το καλοκαίρι να πηγαίνετε με τα ποδήλατα ως την παραλία, να κάνετε απογευματινές βόλτες στο πάρκο και να πηγαίνετε ως το περίπτερο για δροσιστικό παγωτό… τώρα είναι η ώρα να μάθεις στο παιδί σου ποδήλατο.

Η άνοιξη, ο καλός καιρός και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα θα σου χαρίσουν όλη την διάθεση αλλά και το χρόνο που θα χρειαστείτε για να “δουλέψετε” μαζί αυτή την νέα δραστηριότητα.

  • Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, στις ηλικίες μεταξύ τριών και οκτώ ετών αναπτύσσονται οι δεξιότητες που βοηθούν ένα παιδί να μάθει ευκολότερα ποδήλατο, αρχικά με βοηθητικές ρόδες ώστε να εξοικειωθεί με το πετάλι και έπειτα χωρίς αυτές.
  • Το παιδί, μετά την συχνή επαφή με το ασφαλές ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, θα εκδηλώσει την επιθυμία μόνο του, να αφαιρέσετε τις βοηθητικές ρόδες.
  • Κρίσιμη προϋπόθεση είναι η χρήση κράνους. Το κεφάλι πρέπει πάντα να προστατεύεται και η χρήση του κράνους δεν θα πρέπει να διαπραγματεύεται ποτέ. Ξεκινήστε δίνοντας εσείς το καλό παράδειγμα…
  • Επιλέξτε τον κατάλληλο χώρο. Η πιλοτή της πολυκατοικίας, τα γηπεδάκια της γειτονιάς (όχι σε ώρες αιχμής) καθώς και τα πάρκα της πόλης, είναι ιδανικοί χώροι για να κάνει το παιδί τα πρώτα του μαθήματα.
  • Στις πρώτες προσπάθειες θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να βρει την ισορροπία του πάνω στην σέλα. Όταν καταλάβετε ότι το παιδί αντιλαμβάνεται το σώμα του επάνω στο ποδήλατο, σταθείτε πίσω του και πιάστε την άκρη της σέλας. Δίνοντας μικρή ώθηση, τρέχετε για μερικά μέτρα ταυτόχρονα με το ποδήλατο κρατώντας σταθερά το πίσω μέρος της σέλας. Χωρίς να το αντιληφθεί το παιδί σας, αφήνετε το ποδήλατο να ακολουθήσει την πορεία του. Η εμπειρία λέει πως το παιδί θα διανύσει ελάχιστα μέτρα μόνο του και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η πρώτη πτώση!
  • Η εμπειρία της πρώτης τούμπας είναι αξέχαστη και η πτώση ακίνδυνη δεδομένου ότι βρίσκεστε σε ελεγχόμενο χώρο, με πολύ χαμήλη ταχύτητα και φορώντας κράνος. Μην αφήσετε τον φόβο να νικήσει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.  Δώστε τον απαραίτητο χρόνο και επαναλάβετε την προσπάθεια.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας για κάθε προσπάθεια. Η επιβράβευση είναι η κινητήριος δύναμη για μικρούς και μεγάλους!
  • Από την πτώση στο εκούσιο σταμάτημα του ποδηλάτου… Το πιο πιθανό είναι πως αντανακλαστικά, το παιδί θα προσπαθεί να σταματήσει το ποδήλατο με τα πόδια του. Ο πιο εύκολος τρόπος να μάθει να φρενάρει σωστά, είναι χρησιμοποιώντας την λέξη «Φρένο» και όχι την λέξη «Σταμάτα» όταν του ζητάτε να σταματήσει.

***

Οι πωλητές στα εξειδικευμένα καταστήματα γνωρίζουν τα πάντα για το ποιο είναι το σωστό ποδήλατο για ένα παιδί, ανάλογα την ηλικία και τον σωματότυπό του.

Αν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια του παιδιού, συζητήστε και δοκιμάστε μερικά ποδήλατα αλλά και κράνη σε ένα κατάστημα ποδηλάτων και εμπιστευτείτε εκείνους που γνωρίζουν…

 

Καλές βόλτες!

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ