Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελευταίο χρονικό διάστημα κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία


 

Από τον Ιανουάριο αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο περίπου 6.500 περιστατικά και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button.

Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Υπήρξαν 12.500 περιστατικά το 2023 και η αστυνομία έσωσε 13.000 γυναίκες. (…) Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, είναι 30 με 40 υποθέσεις την ημέρα. (…) Και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός πρέπει να πει “κάθισε εδώ”. Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις.» σημείωσε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί σε κάθε περιοχή ένα safe house για να μπορεί να οδηγείται η γυναίκα για όσο χρειαστεί. Όπως τόνισε, θα δημιουργηθούν 50-60 safe houses σε όλη τη χώρα, με το μέτρο να ξεκινά εντός της εβδομάδας.

 

Επιπλέον, η ΕΛΑΣ προχωρά σε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  1. Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  2. Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  3. Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  4. Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Τέλος, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ