Ένας 27χρονος Βρετανός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέτρεξε όλο το μήκος της Αφρικής σε 352 μέρες, απόσταση που ισοδυναμεί με περίπου 385 μαραθώνιους
O Βρετανός, Ρας Κουκ που αποκαλεί τον εαυτό του στα social media ως «Hardest Geezer» (Ο πιο σκληρός άνδρας) ολοκλήρωσε την εξαντλητική πρόκληση που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο να τρέξει κατά μήκος ολόκληρη την Αφρική.
Ο Ρας Κουκ ξεκίνησε το ταξίδι του στο ακρωτήριο Αγκούλιας της Νότιας Αφρικής – το νοτιότερο σημείο της αφρικανικής ηπείρου – στις 22 Απριλίου 2023 και τελικά ολοκλήρωσε την πρόκληση των 16.000 χιλιομέτρων την Κυριακή (7/4), όταν συνοδευόμενος από υποστηρικτές του, πέρασε τη γραμμή τερματισμού στο Ρας Άντζελα της Τυνησίας – το βορειότερο σημείο της αφρικανικής ηπείρου-.
Μάλιστα για την τελευταία ημέρα της πρόκλησής του, ο Κουκ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διανύσουν μαζί του τον τελευταίο μαραθώνιο.
«Ήταν καλό, είμαι λίγο κουρασμένος», ήταν τα πρώτα του λόγια μετά τον τερματισμό στο Sky News αφού έκανε μια βουτιά στη θάλασσα.
Πριν ξεκινήσει την πρόκληση-μαμούθ να τρέξει σε όλο το μήκος της Αφρικής, είπε σύμφωνα με το BBC ότι ήλπιζε να κοιτάξει πίσω στη ζωή του και να μην έχει μετανιώσει για τίποτα.
Όπως δήλωσε είχε παλέψει με την ψυχική του υγεία, τον τζόγο και το ποτό και ήθελε να «κάνει τη διαφορά».
Ακόμα ανακοίνωσε και το πρώτο πράγμα που θα πραγματοποιήσει μετά την ολοκλήρωση της πρόκλησης είναι να διοργανώσει ένα πάρτι τερματισμού για να γιορτάσει τα επιτεύγματά του σε ένα ξενοδοχείο στην Μπιζέρτε της Τυνησίας. Στο πάρτι θα εμφανιστεί το ροκ συγκρότημα Soft Play, πρώην γνωστό ως Slaves, αποτελούμενο από τους Laurie Vincent και Isaac Holman.
Ο Κουκ ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 600.000 λίρες για δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την έντονη ζέστη και τη σωματική εξάντληση, αλλά και μία σειρά από κακουχίες.
Ξεκίνησε με τα πόδια από το νοτιότερο σημείο της Νότιας Αφρικής στις 22 Απριλίου – ένα ταξίδι που θα τον οδηγούσε μέσα από πόλεις, τροπικά δάση, βουνά και την έρημο Σαχάρα.
Το αρχικό του σχέδιο να τρέξει από την Τυνησία στη Νότια Αφρική σε 240 ημέρες χωρίς ημέρες ξεκούρασης, σύντομα ανακόπηκε λόγω της έλλειψης αλγερινής βίζας – ένα εμπόδιο που θα επανεμφανιζόταν αργότερα. Αφού ξεπέρασε τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια μέσα σε 50 ημέρες, ο Κουκ αντιμετώπισε την πρώτη του μεγάλη αναποδιά – μια ένοπλη ληστεία.
Του έκλεψαν κάμερες, τηλέφωνα, μετρητά, διαβατήρια και βίζες στην Αγκόλα στις 24 Ιουνίου. Ωστόσο, όπως και με τα πολλά εμπόδια που θα αντιμετώπιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόκλησης, ο υπερμαραθωνοδρόμος ορκίστηκε να συνεχίσει. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, εξαφανίστηκε και χωρίστηκε από τους υποστηρικτές του για μέρες στη ζούγκλα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Τελικά, κατάφεραν να τον απελευθερώσουν πληρώνοντας χωρικούς που ήταν οπλισμένοι με ματσέτες.
Το συνεχές τρέξιμο πάνω από έναν μαραθώνιο την ημέρα είχε όμως και τίμημα, καθώς άρχισε να καταβάλλει τον οργανισμό του. Μετά από κάποια μικροπροβλήματα με την κοιλιά του τις πρώτες εβδομάδες, αναγκάστηκε να πάρει την πρώτη του ημέρα ξεκούρασης, αφού οι γιατροί βρήκαν αίμα και πρωτεΐνη στα ούρα του την 45η ημέρα. Αλλά ήταν οι επαναλαμβανόμενοι πόνοι στην πλάτη που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Τη 200η ημέρα, ο Κουκ αναγκάστηκε να μειώσει τα χιλιόμετρα και την έντασή του μετά από αίτημα ενός γιατρού στη Νιγηρία, χάνοντας μάλιστα διαδοχικές ημέρες την 205η και 206η ημέρα.
Αλλά ο «Hardest Geezer», δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει. Αφού ξεπέρασε τα πάντα στο δρόμο του, ήταν ένα μόνο κομμάτι χαρτί – μια αλγερινή βίζα – που έθεσε υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την πρόκληση την 278η ημέρα.
Τον Ιανουάριο, απευθύνθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τον βοηθήσουν να βγάλει βίζα για να περάσει τα σύνορα από τη Μαυριτανία στην Αλγερία. Τότε, δήλωσε ότι η πρόκλησή του θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς τη βίζα, καθώς δεν υπήρχε «άλλος τρόπος» για να φτάσει στο βόρειο άκρο της Αφρικής. Μετά από μια τεράστια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρεσβεία της Αλγερίας δήλωσε ότι θα του χορηγούσε βίζα «επί τόπου», πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα.
Παρόλο που η διαδρομή στην Αφρική είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο, δεν είναι η πρώτη του. Στα 22 του, ο Κουκ έτρεξε από την Ασία στην Αγγλία, ολοκληρώνοντας 71 μαραθώνιους σε 66 ημέρες.
Πηγή: in.gr