Αποφασισμένη να καταστήσει ασφαλέστερους τους δρόμους της ΕΕ είναι η Κομισιόν η οποία προτείνει μεγάλες αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης


 

Υποχρεωμένοι να περνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησής τους φαίνεται πως θα είναι οι ηλικιωμένοι οδηγοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εφόσον «περάσει» η πρόταση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου του 2023.

Η ΕΕ επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό τροχαίων ατυχημάτων και στο πλαίσιο αυτό προτείνει οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους να υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ανά πενταετία ή και λιγότερo, προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους.

Πέρα από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, η Κομισιόν προτείνει οι οδηγοί άνω των 70 ετών, να λαμβάνουν μέρος και σε μαθήματα οδήγησης προκειμένου να φρεσκάρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Όπως διευκρινίζεται στις προτάσεις των 132 σελίδων της Κομισιόν, τα ανωτέρω μέτρα ενδέχεται να ισχύουν μόνο σε ορισμένες χώρες. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μετά τη συμπλήρωση των 65 ετών, η ανανέωση της άδειας οδήγησης γίνεται ανά τριετία για όλους, είτε πρόκειται για ερασιτεχνικές είτε για επαγγελματικές άδειες οδήγησης.  Επιπλέον, μετά το 65o έτος της ηλικίας, οι οδηγοί πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Ειδικότερα, οι οδηγοί άνω των 80 ετών υποχρεούνται σε ανανέωση της άδεια οδήγησης ανά δύο έτη, ενώ απαιτείται εξέταση από παθολόγο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο και νευρολόγο ή ψυχίατρο.

Οι προτάσεις της Κομισιόν υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο “Vision Zero”, για μηδενικούς σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της ΕΕ έως το 2050.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι τα τελευταία 20 χρόνια η οδική ασφάλεια στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Οι θάνατοι από τροχαία, το διάστημα 2001-2021 έχουν μειωθεί κατά 61,5%, από τους 51.400 σε 19.800, αλλά για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της ΕΕ απαιτούνται ακόμα πιο αυστηρές πολιτικές.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ