Από τις 4 Ιανουαρίου, η χρήση περισσότερων από 4.000 χημικών ουσιών που υπάρχουν στα μελάνια για τα τατουάζ, θα απαγορευτεί σύμφωνα με τη νομοθεσία REACH για τα χημικά


 

Μετά την παρατεταμένη αποχή από τα καθήκοντά τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι tattoo artists -όπως έχουν καθιερωθεί διεθνώς- καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη μεγάλο εμπόδιο στην άσκηση της τέχνης τους, τους νέους αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε. με το ξεκίνημα της χρονιάς.

Τα περισσότερα από τα μελάνια στα “μοτεράκια” τους θα είναι σύντομα παράνομα σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες. Η απαγόρευση περιλαμβάνει πολλά συστατικά όπως η ισοπροπυλική αλκοόλη, η οποία -σύμφωνα με τους προμηθευτές μελάνης -υπάρχει στις περισσότερες χρωστικές στην αγορά.

Οι «τατουατζήδες» ανά την Ευρώπη λένε πως οι κατασκευαστές άργησαν να βρουν μελάνια αντικατάστασης, για τα οποία ωστόσο ανησυχούν καθώς μπορεί να μην έχουν την ίδια ζωντάνια και αντοχή.

Ένα πανευρωπαϊκό ψήφισμα με τίτλο «Save the Pigments» (μτφ. «Σώστε τα μελάνια») εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των tattoo artists για την επικείμενη απαγόρευση δύο συγκεκριμένων χρωμάτων μελανιού, των Blue 15 και Green 7, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής περίπου 170.000 υπογραφές.

Η λίστα με τα μελάνια τατουάζ που έχει δηλωθεί ως «συμβατή με το REACH» περιλαμβάνει μόνο επτά προϊόντα – όλα σε αποχρώσεις του μαύρου, του λευκού και του γκρι.

Η απαγόρευση θα «επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων καλλιτεχνών δερματοστιξίας σε σχέση με παρόχους εκτός ΕΕ», υποστηρίζει το ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα «προωθούσε την αναβίωση των λεγόμενων τατουατζήδων της ″πίσω πόρτας″, δηλαδή παράνομων παρόχων».

Η επιστημονική έρευνα μέχρι στιγμής σχετικά με το εάν τα μελάνια για τα τατουάζ προκαλούν καρκίνο παραμένει ασαφής. Ορισμένες από τις ουσίες που βρίσκονται στα μελάνια έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες, αλλά η άμεση σύνδεση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ