«Ένιωθα να ρουφάω τις ιστορίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων που γνώρισα και να νιώθω τα βιώματά τους. Πόσες φόρες μου είπαν, “πες την ιστορία μας!” Και αυτό για μένα ήταν τελικά το πιο σημαντικό: ότι γίναμε οι φωνές των ανθρώπων»
Έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από τον θάνατο του φωτορεπόρτερ που κατέγραφε την ανθρώπινη τραγωδία καταδεικνύοντας την δύναμη της ελπίδας που εμπεριέχεται μέσα της. Μα ακόμα η ανθρωπότητα συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα τραγικά λάθη που έχουν σημαδέψει την ιστορία της.
«Δεν θα βρείτε κανέναν τόσο αφoσιωμένο, τόσο προσηλωμένο και κανέναν που θυσίασε τα πάντα για μια σημαντική φωτογραφία». έγραφε ο βετεράνος φωτογράφος του Reuters Goran Tomasevic, σε ένα εκτενές άρθρο λίγο μετά τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη, στις 2 Μαρτίου του 2019.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο του Middlesex. Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-1986 και το 1988 ξεκίνησε να εργάζεται για το Reuters στην Αθήνα.
Εκ μέρους του πρακτορείου κάλυψε γεγονότα όπως, τις εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, τη Βοσνία, το Κόσοβο, τους πολέμους στην Τσετσενία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Λίβανο, καθώς και τον Πρώτο και Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου. Το 2013 βρέθηκε στην Τουρκία ενώ το 2014 κάλυψε την ουκρανική κρίση στο Κίεβο. Κέρδισε το Πούλιτζερ στην κατηγορία Breaking News Photography για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης το 2015.
“Έφυγε” σαν σήμερα, το 2019 γιατί ο καρκίνος αποφάσισε να πάρει από κοντά μας έναν από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους της νεότερης γενιάς. Πριν κλείσει οριστικά τα μάτια του όμως, κατάφερε να μας φέρει μια τέτοια αλήθεια ώστε να μην μπορεί κανείς να πει πως δεν ήξερε !!
επιμέλεια: SzisidiS