Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


 

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντόνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 284 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και από αυτούς 38.624.000 χρειάζονται θεραπεία. Κάθε χρόνο οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα ναρκωτικά αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, ενώ εξαιτίας των ναρκωτικών χάνονται 42 εκατομμύρια χρόνια «υγιούς» ζωής. Το πρόβλημα των ναρκωτικών πλήττει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους.

Συνδέεται με τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, την οικονομία και το περιβάλλον. Επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση. Αποτελεί ένα επίμονο και σύνθετο παγκόσμιο ζήτημα που αψηφά τις εύκολες λύσεις και τις απλοϊκές προσεγγίσεις.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ