Η κλειτoριδεκτoμή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Είναι μορφή «sεξoυαλικού ευνoυχισμού» για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο


 

Πρόκειται για ένα βάρβαρο έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει ωστόσο να υπάρχει σχετική αναφορά στο Κοράνι. Αναφορές για την κλειτoριδεκτoμή υπάρχουν στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Πιο συγκεκριμένα, ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτoριδεκτoμή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτoμή».

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών oργάνων είναι μια απεχθής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττει γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Τους αρνείται την αξιοπρέπειά τους, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και προκαλεί περιττό πόνο, ακόμη και θάνατο.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών oργάνων έχει τις ρίζες του στις ανισότητες μεταξύ των φύλων και στις ανισορροπίες της εξουσίας – και τις διατηρεί, αποκλείοντας τα κορίτσια και τις γυναίκες από τις ευκαιρίες αξιοποίησης των δικαιωμάτων τους.
Υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, έχουν υποστεί αυτή την επιβλαβή πρακτική. Και κάθε χρόνο, περίπου 4 εκατομμύρια κορίτσια βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτoριδεκτoμής», για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα της Αφρικανούς για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ψυχική αι σωματική υγεία της γυναίκας.

Πλέον, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτoριδεκτoμή.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ