Η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, Strut Safe, που λειτουργεί στο Εδιμβούργο, κάνει τις γυναίκες να μη φοβούνται να περπατήσουν μόνες τους στο σκοτάδι μέχρι να φτάσουν με ασφάλεια στο σπίτι


 

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της γραμμής Strut Safe

Η Alice Jackson και η Rachel Chung σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που θα μπορεί να καλεί κάποιος όταν θα επιστρέφει μόνος του στο σπίτι, μια νύχτα τον Απρίλιο του 2021. Η ιδέα ήρθε λίγο μετά την αγρυπνία για τη δολοφονία της Sarah Everard*.

Όπως εξηγεί η Alice: «Ήμασταν συγκλονισμένες και θυμωμένες. Έτσι αγοράσαμε ένα προσωρινό τηλέφωνο, ζητήσαμε από ανθρώπους να απαντούν εθελοντικά και δημοσιεύσαμε τον αριθμό σε κοινοτικές ομάδες». Από τότε, η Strut Safe δέχεται κλήσεις κάθε Σαββατοκύριακο.

Όπως προσθέτει η ίδια: «Μπορεί να έχουν αφήσει φίλους τους πίσω στο club, μπορεί ο φίλος τους να μην το σηκώνει ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μητέρα τους οπότε μιλούν στο τηλέφωνο με κάποιον από τους εθελοντές μας μέχρι να επιστρέψουν σπίτι». Μάλιστα όπως λέει, «άλλοι κλαίνε, άλλοι είναι πολύ αναστατωμένοι και πρέπει να τους βοηθήσεις να το διαχειριστούν, λέγοντας πως είσαι εκεί μαζί τους».

Η ομάδα εθελοντών που βρίσκεται πίσω από την τηλεφωνική γραμμή, μετά την κλήση κάθε φοβισμένης γυναίκας επαναλαμβάνει τα παρακάτω: «Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»Έτσι, η απόσταση που πρέπει να διανύσει μοιάζει πιο ασφαλής και οι φόβοι πως κάποιος την ακολουθεί μειώνονται.

Οι εθελοντές είναι πάντα εκεί, έτοιμοι να ειδοποιήσουν τις αρχές ή να καλέσουν ασθενοφόρο αν χρειαστεί. Όπως τονίζει η Alice: «Πάντα ρωτάμε αν είναι ok να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες που μας δίνουν σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά».

Η τηλεφωνική γραμμή Strut Safe μαθεύτηκε στην αρχή από στόμα με στόμα ενώ τώρα ο αριθμός μοιράζεται περισσότερο μέσω των social media. Μάλιστα, ο όγκος κλήσεων κάθε Σαββατοκύριακο ποικίλλει. Τεράστια αύξηση στις κλήσεις παρατηρήθηκε μετά τον θάνατο της Sabina Nessa τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους αλλά και μετά την πρόσφατη δολοφονία της Ashling Murphy. Όπως τονίζει η Alice: «Όταν συμβαίνουν αυτά, ο κόσμος νιώθει πιο ανασφαλής».

Η εμπειρία της Alice στην τηλεφωνική γραμμή την έκανε να αντιληφθεί διαφορετικά την παρενόχληση και τη βία στον δρόμο. Σύμφωνα με την ίδια: «Κάθε φορά που κάποιος γυρίζει σπίτι του με ασφάλεια, νιώθεις μεγάλη ανακούφιση. Πολλοί λένε ότι μπορούν να δουν το σπίτι τους ή ότι μένουν μόνο ένα λεπτό από εκεί κι εγώ τους λέω να μείνουν στη γραμμή, μέχρι να φτάσουν στην πόρτα.

Μετά τον ήχο των κλειδιών, ακούγεται μια μαμά που φωνάζει «πού ήσουν;» ή το γάβγισμα ενός σκύλου και μετά ένα: «Έφτασα, ευχαριστώ πολύ». Και αυτή μάλλον είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη γραμμή που θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα.»

Η γραμμή Strut Safe είναι δωρεάν και λειτουργεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα τις Παρασκευές και τα Σάββατα ενώ τις Κυριακές από τις 7:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Wayne Couzens, ένας 48χρονος αστυνομικός στο Λονδίνο, χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να σταματήσει την 33χρονη Sarah Everard στον δρόμο, ενώ εκείνη έφευγε από το σπίτι ενός φίλου. Την απήγαγε, στη συνέχεια τη βίασε και την στραγγάλισε, έκαψε το σώμα της και πέταξε τα λείψανα της σε μια κοντινή λίμνη.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ