Η κατανάλωση καφέ μπορεί να θεωρείται μία υγιεινή συνήθεια για την καρδιά


 

Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με την αποφυγή του καφέ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο European Journal of Preventive Cardiology, ένα περιοδικό της ESC. Τα ευρήματα αφορούσαν τις αλεσμένες, τις στιγμιαίες και τις χωρίς καφεΐνη ποικιλίες.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των τύπων καφέ και των περιστατικών αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του θανάτου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων, η οποία προσέλκυσε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών.

Η μελέτη, η οποία διήρκησε 12,5 χρόνια, διεξήχθη ανάμεσα σε 449.563 συμμετέχοντες χωρίς αρρυθμίες ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 58 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε να μάθει πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν συνήθως έπιναν στιγμιαίο, αλεσμένο (όπως καπουτσίνο ή καφέ φίλτρου) ή καφεϊνούχο καφέ.

Ο συνήθης τύπος καφέ ήταν στιγμιαίος σε 198.062 (44,1%) συμμετέχοντες, αλεσμένος σε 82.575 (18,4%) και χωρίς καφεΐνη σε 68.416 (15,2%). Υπήρχαν 100.510 (22,4%) άτομα που δεν έπιναν καφέ και αποτέλεσαν την ομάδα σύγκρισης.

Όσοι έπιναν καφέ συγκρίθηκαν με όσους δεν πίνουν ως προς την επίπτωση των αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του θανάτου.

Συνολικά 27.809 (6,2%) συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση του θανάτου και μείωση καρδιαγγειακής νόσου από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Ο καθηγητής Κίστλερ δήλωσε: « Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αντιθέτως μπορεί να θεωρείται μία υγιεινή συνήθεια για την καρδιά».

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ