Για άλλη μια φορά η Σουηδία πρωτοπορεί τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, καθώς εκεί λειτουργεί μεταξύ άλλων και ο πρώτος ηλεκτρικός δρόμος στον κόσμο που μπορεί να εξυπηρετεί τόσο φορτηγά όσο και επιβατικά οχήματα.


Σε αυτόν τον δρόμο μήκους 2 χιλιομέτρων που βρίσκεται έξω από το αεροδρόμιο της Arlanda τα οχήματα μπορούν να φορτίζονται εν κινήσει.

«Τα πάντα είναι 100% αυτόματα, με βάση το βύσμα που συνδέεται μαγνητικά με το δρόμο», ανέφερε ο CEO του eRoadArlanda Consortium, Hans Säll. «Οδηγείς κανονικά στο δρόμο και το βύσμα συνδέεται αυτόματα με το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου. Σε περίπτωση που απομακρυνθείς από το σημείο τότε το βύσμα σηκώνεται αυτόματα».

Η εμπορική χρήση του δρόμου θα είναι πολύ εύκολη διαδικασία λόγω του συστήματος που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία κατασκευής. «Μπορείτε να στείλετε δεδομένα μέσω των ηλεκτρικών καλωδίων, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα αναγνώρισης του οχήματος και επίσης η ράγα θα αναγνωρίζει αν επιτρέπεται να δώσει ενέργεια ή όχι και αναλόγως να ξεκινήσει η χρέωση», πρόσθεσε. Η ενέργεια που διοχετεύει ο δρόμος της eRoadArlanda είναι στα 200 kW, σχεδόν δηλαδή 10 φορές περισσότερη από αυτήν ενός απλού σταθμού φόρτισης.

Στόχος η επέκταση του δικτύου των ηλεκτρικών δρόμων

Βάσει του εθνικού σχεδίου εξηλεκτρισμού του δημόσιου οδικού δικτύου της χώρας, σε πρώτο πλάνο είναι η δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών δρόμων μήκους 1.365 χιλιομέτρων που συνδέει Στοκχόλμη, Μάλμε και Γκέτενμποργκ. Και αυτό διότι στη συγκεκριμένη διαδρομή σύμφωνα με έρευνες που έχει διενεργήσει το υπουργείο, πραγματοποιείται το 70% των μεταφορικών δραστηριοτήτων της χώρας.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ