Το φαγητό στην χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική οικογένεια να είναι μαζεμένη γύρω από το τραπέζι συζητώντας ανάμεσα σε πατάτες φούρνου και χοιρινό στην γάστρα, θέματα που ίσως δεν θα έπρεπε…


 

Κάθε χρόνο το ίδιο σενάριο. Συγγενείς και φίλοι καθόμαστε γύρω από το τραπέζι και λίγο το κρασί λίγο η οικειότητα, ξεκινούν οι προσωπικές ερωτήσεις…

Δεν είναι λίγες ωστόσο οι συζητήσεις που μπορεί να φέρουν σε αμηχανία τους συνδαιτυμόνες και καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Οι συνηθέστερες ερωτήσεις που «παγώνουν» την ατμόσφαιρα:

«Γιατί δεν είσαι σε σχέση;»

Η τύχη ή ατυχία και οι επιλογές στα ερωτικά του καθενός, είναι ζήτημα προσωπικό και σίγουρα οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν είναι η κατάλληλη συνθήκη για να συζητηθούν.

«Πότε θα παντρευτείς;»

Και κάπως έτσι πέφτει σιωπή το γιορτινό τραπέζι.

Μια ερώτηση άβολη, ειδικά όταν η σχέση κάποιου δεν βρίσκεται σε φάση επισημοποίησης, ή το άτομο ή το ταίρι του δεν επιθυμούν να παντρευτούν. Ο γάμος δεν αποτελεί αυτοσκοπό των ανθρώπων και η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά κανέναν άλλον πλην του εκάστοτε ζευγαριού.

«Πότε θα βάλετε μπροστά για κανα παιδάκι;»

Ερώτηση που εμπεριέχει τεράστιο βαθμό αγένειας από όπου και αν προέρχεται.

Κάποιοι δεν θέλουν παιδιά, άλλοι προσπαθούν αλλά δεν μπορούν, ενώ άλλοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να δημιουργήσουν οικογένεια.

Μια τόσο απλή ερώτηση που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά συναισθήματα.

«Πάχυνες; /Αδυνάτισες;»

Είναι σαν να κρίνουμε τον άνθρωπο απέναντι μας και όχι απλά να συζητάμε μαζί του. Αφήνουμε τα κιλά στην «άκρη» και δεν σχολιάζουμε.

Προβλήματα υγείας, σωματικής ή ψυχολογικής, μπορεί να κρύβονται πίσω από καταστάσεις που κάποιο άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα με το βάρος του, και σίγουρα ένα τραπέζι δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητηθούν.

«Πολιτικά / Αθλητικά»

Αποφεύγουμε συζητήσεις για τα παραπάνω θέματα εκτός αν είμαστε σίγουροι πως υπάρχει σύμπνοια απόψεων και πεποιθήσεων. Πρόκειται για θέματα που πιθανόν να χωρίσουν την παρέα σε «στρατόπεδα», κάτι που δεν αρμόζει στο γιορτινό κλίμα.

«Πως είναι τα οικονομικά σου; / Βρήκες δουλειά;»

Ένας πονεμένος τομέας για πάρα πολλούς ανθρώπους, που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση ή αναζητούν εργασία.

Πρόκειται για μια συζήτηση που μπορεί να στεναχωρήσει πολύ τον συνομιλητή μας, ο οποίος αισθάνεται εκτεθειμένος.

Κρατήστε την συγκέντρωση απλή και εορταστική. Κλείστε την τηλεόραση, βάλτε όμορφη μουσική και φροντίστε τον χώρο και το γεύμα σας, αφήνοντας στην άκρη τις δύσκολες συζητήσεις.

Επιπλέον, μπορείτε να προετοιμάσετε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, να δείτε παλιές φωτογραφίες ή βίντεο, να παίξετε χαρτιά, να χορέψετε και να διασκεδάστε.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε διάθεση για οικογενειακά τραπέζια και σας γεμίζουν με άγχος και κούραση, σκεφτείτε μήπως τελικά ήρθε η στιγμή να αλλάξετε τις οικογενειακές παραδόσεις και να περάσετε τις γιορτές μόνοι, με τον σύντροφό σας, με φίλους ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ