Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους κατοίκους των περιοχών που σκεπάστηκαν από τα νερά επεσήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.


 

«Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και σε απλά πράγματα, γιατί βγαίνουμε και λέμε ότι δεν πρέπει να έρθουμε σε καμία επαφή με το βρόμικο νερό … δυστυχώς είναι ανάγκη να φορούν γυαλιά και μάσκες οι άνθρωποι, να μην έρθει αυτό το βρόμικο νερό σε επαφή με τους βλεννογόνους αδένες. Αλλά πού θα βρουν οι άνθρωποι τα γυαλιά και τις μάσκες; Γαλότσες; Αδιάβροχα ρούχα και γάντια; … Δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου επαφή με γυμνά χέρια, ακόμη και από την παραμικρή αμυχή μπορούν να μπουν μικρόβια. Το πιο επικίνδυνο είναι το να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο βακτήριο, που θα δημιουργήσει μετά λεπτοσπίρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια», τόνισε η κα Λινού.

«Τώρα το κύριο πρόβλημα είναι τα βακτήρια που υπάρχουν μέσα στο νερό που προέρχονται κυρίως από τα ούρα νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών στα οποία ενδημεί η λεπτοσπίρωση. Αν αυτό έρθει σε επαφή με πληγές ή βλεννογόνους, αυτοί οι άνθρωποι θα κολλήσουν», συνέχισε η ίδια, ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «σε δέκα ημέρες θα έχουμε και κουνούπια» που θα επιτείνουν το πρόβλημα.

Οποιοσδήποτε εντοπίσει στο σώμα του κάποιο σημάδι, «πρέπει να πάει αμέσως στο γιατρό», συνέστησε εντόνως, ενώ διευκρίνισε ότι εκτός της βακτηριακής μόλυνσης, υπάρχει και η περίπτωση μόλυνσης από χημικά, «γιατί υπάρχουν και χημικά στο νερό αυτό … υπάρχουν πετρέλαια … έχουν διαλυθεί οι αγροτικές αποθήκες που έχουν φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Όλα αυτά σε επαφή με το δέρμα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και μπορεί να δημιουργήσουν και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα».

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ