Απλές λύσεις, για το πως θα μεταμορφώσουμε τα Χριστούγεννα σε μια φιλικότερη προς το περιβάλλον γιορτή, χωρίς να στερηθούμε κάτι από τη λάμψη τους


 

Τα Χριστούγεννα αποτελούν αναμφισβήτητα τη λαμπρότερη και ταυτόχρονα την πιο πολυέξοδη γιορτή του έτους. Η λάμψη τους, καταφέρνει να σαγηνεύσει μικρούς και μεγάλους, παρασύροντας μας σε μια εορταστική φρενίτιδα γεμάτη φωτάκια, στολισμούς, αγορές, δώρα, λιχουδιές, γλέντια και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις. Το κόστος ωστόσο αυτής της τόσο σημαντικής γιορτής δεν περιορίζεται μόνο στον προϋπολογισμό του καθενός, αλλά, μέσω ενός εορταστικού μαζικού καταναλωτισμού, επεκτείνεται και στο περιβάλλον, δημιουργώντας τεράστιο πλήγμα στον ήδη επιβαρυμένο πλανήτη μας.

Τροποποιώντας  μερικές από τις χριστουγεννιάτικες συνήθειές μας, μπορούμε να περιορίσουμε την μακροχρόνια περιβαλλοντική ζημιά της συγκεκριμένης γιορτής και να κάνουμε τα Χριστούγεννα πιο οικολογικά.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο: Μια καλή λύση είναι η χρήση ενός αληθινού δέντρου μέσα σε γλάστρα, με τις ρίζες του, ώστε μετά το πέρας των γιορτών να μπορέσετε να το φυτέψετε στην αυλή σας ή να το διατηρήσετε στο μπαλκόνι σας και να το χρησιμοποιήσετε ξανά τα επόμενα Χριστούγεννα. Εναλλακτικές λύσεις για “χριστουγεννιάτικο δέντρο” είναι η κατασκευή του από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτόνι ή βιβλία, κλαδιά δέντρων ή σκάλες, δημιουργώντας πρωτότυπες συνθέσεις.

Ανυπολόγιστη σπατάλη ενέργειας για τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, που διαταράσσουν το οικοσύστημα της νυχτερινής άγριας ζωής. Μια λύση είναι να αποφύγετε τις υπερβολές, χρησιμοποιώντας τα λελογισμένα. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε, χριστουγεννιάτικα φωτάκια led ή εκείνα που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Επιλέξτε στολίδια φιλικά προς το περιβάλλον, αγοράζοντας στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά ή φτιάξτε τα δικά σας, περνώντας δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανακυκλώσιμα υλικά όπως γυαλί, χαρτί ή ξύλο, κουκουνάρια, ξύλα κανέλας, αποξηραμένα λουλούδια καθώς και σπιρτόκουτα, παλιά κουμπιά, κορδέλες, σπάγκο, εφημερίδες ή περιοδικά, κομμάτια υφάσματος, κομμάτια από παζλ, ή παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες. Ακόμη και αν δεν είναι όλα ανακυκλώσιμα, το να τα επαναχρησιμοποιήσετε αντί να τα πετάξετε μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τα κεριά είναι μια δημοφιλής επιλογή για τον στολισμό του σπιτιού. Προτιμήστε κεριά χωρίς παραφίνη, καθώς η παρατεταμένη χρήση τους θεωρείται ότι προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Κερί μελισσών ή φυσικά κεριά με βάση φρούτα ή λαχανικά, θεωρούνται ασφαλέστερη και πιο οικολογική επιλογή, επειδή είναι βιοδιασπώμενα και χωρίς καπνό.

Τα Χριστούγεννα είναι άμεσα συνδυασμένα με τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Πως θα μπορούσε να γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον; Η προσεκτικότερη επιλογή στην αγορά δώρων είναι μια λύση. Στραφείτε προς δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά ή οργανικά προϊόντα, όπως καλλυντικά. Επιπλέον, δώρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα, ώστε να μην καταλήξουν σύντομα στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, είναι μια καλή επιλογή. Αποφύγετε δώρα που απαιτούν για τη λειτουργία τους ηλεκτρική ενέργεια. Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες και επιλέξτε να τυλίξετε τα δώρα σας, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος, απλό καφέ χαρτί, σελίδες από εφημερίδες ή περιοδικά.

8 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Προτιμήστε κάρτες φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά ή ακόμη καλύτερα, αφιερώστε λίγο από τον προσωπικό σας χρόνο, για να ευχηθείτε από κοντά στα άτομα που επιθυμείτε. Αποθηκεύστε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και χρησιμοποιήστε τες στον χριστουγεννιάτικου στολισμού σας στις επόμενες γιορτές.

Τέλος, το χριστουγεννιάτικο δείπνο, εκτός από πολυέξοδη για το πορτοφόλι σας διαδικασία, αποδεικνύεται εξίσου επιβλαβής και για το περιβάλλον, αφού εκτιμάται ότι κάθε Χριστούγεννα πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι φαγητού. Οργανωθείτε και ετοιμάστε μια λίστα αγορών που θα περιέχει τα απολύτως απαραίτητα που θα χρειαστείτε για το δείπνο σας. Αποφύγετε τις υπερβολικές σπατάλες, δεν χρειάζεται το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας να είναι παραφορτωμένο, με κίνδυνο μεγάλες ποσότητες φαγητών να καταλήξουν, αναπόφευκτα, στα σκουπίδια. Χρησιμοποιήστε για τις αγορές σας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και περιορίστε τις αγορές τροφίμων, τα οποία έχουν συσκευασθεί με «τόνους» πλαστικού.

 

Αγοράστε τοπικά, εποχιακά ή βιολογικά προϊόντα και περιορίστε όσο το δυνατό την κατανάλωση κρέατος. Επιπλέον, το περισσευούμενο φαγητό μπορείτε είτε να το καταψύξετε για μελλοντική χρήση, είτε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα δημιουργώντας νέες συνταγές. Τέλος μπορείτε να το συσκευάσετε και να το δωρίσετε σε κάποιον, ο οποίος θα το έχει ανάγκη.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ