Η σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου γιορτάζονταν η Γαία, η Μητέρα Γη, και η Ρέα, γνωστή ως η «Μητέρα των Θεών»


 

Η γιορτή της μητέρας είναι μια γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Ken Heyman

Η σύγχρονη εκδοχή της προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών του 20ου αιώνα. Μέσα από συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες και πραγματοποιούσαν φιλειρηνικές συγκεντρώσεις.

Melina McGrew
Keystone – Hulton Archive

Μητρότητα, όνειρο πολλών γυναικών από τα νεανικά χρόνια αλλά και ένστικτο που θα συναντήσει κανείς ακόμη και στα μικρά κοριτσάκια που φροντίζουν τις κούκλες τους. Μητρότητα σημαίνει άνευ όρων αγάπη, απερίγραπτη ευτυχία μα και τεράστια ευθύνη.
Η μητρότητα δε βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από κάθε μητέρα. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και κάθε παιδί μοναδικό, με τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ανάγκες. Η σχέση ωστόσο, μεταξύ μητέρας και παιδιού, δε συγκρίνεται με καμία άλλη στον κόσμο!

Sally Mann
Ullstein Bild

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο, προσπαθούν να γίνουν μητέρες καθώς δεν είναι για όλες τόσο εύκολο όσο υποθέτουμε…
Η μητρότητα δυστυχώς, δεν είναι πάντα αποτέλεσμα έρωτα και αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε πριν εξαντλήσουμε την αδιακρισία μας, ρωτώντας : “Εσείς πότε θα κάνετε παιδάκι….???”

Vivian Maier
Dorothea Lange

Φάρμακα, ενέσεις, χάπια, εξετάσεις, υπέρηχοι, επαναλαμβανόμενες προσπάθειες εξωσωματικής ή επαναλαμβανόμενες προσπάθειες υιοθεσίας, μονογονεϊκές οικογένειες, θυσίες, έξοδα, άγχος, κλάματα, σωματική εξάντληση, συναισθηματική κατάρρευση,  αρνητικά τεστ, θετικά τεστ, αποβολές…

Helen Aller
Fiona Wolf-Symeonides

Η μητέρα ως συμβολισμός μα και ως πρόσωπο, έχει εμπνεύσει τους καλλιτέχνες από την αρχή του κόσμου. Πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα, τραγούδια, αγάλματα, ταινίες και κάθε λογής έργο τέχνης, σε κάθε μέρος του πλανήτη, αφιερωμένο στην Μάνα.

Robert Capa

Εμείς, επιλέξαμε μερικές φωτογραφίες σπουδαίων αλλά και λιγότερο γνωστών φωτογράφων, που κλείνουν μέσα τους ιστορίες αγάπης αλλά και φρίκης, ευτυχίας αλλά και απόγνωσης, κάνοντας μια προσπάθεια να συμπεριλάβουμε την πολυπλοκότητα και την δυναμική του ρόλου της κάθε μητέρας…

 

υ.γ. Χρόνια πολλά στην δική μου μαμά…

 

Επιμέλεια: Anna Efthimiadou

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ