Αντιμετωπίζει όγκους που κατά κανόνα κάνουν μεταστάσεις, αναστέλλοντας μεταγενέστερη ανάπτυξη σε άλλα όργανα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature»


 

Oι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια επενδύουν στα εμβόλια κατά του καρκίνου – έναν νέο σχετικά αλλά πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» κάνει τους ειδικούς να μιλούν για ένα εμβόλιο που ίσως αλλάζει τα δεδομένα. To πειραματικό εμβόλιο – το οποίο έχει προς το παρόν δοκιμαστεί σε πειραματόζωα – φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι στις μεταστάσεις.

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου κυκλοφόρησε το 2006 με στόχο την πρόληψη νεοπλασιών που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (π.χ. καρκίνο του τραχήλου της μήτρας).

Αν και οι ιδιαιτερότητες κάθε ασθένειας και ασθενή, κάνουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου εμβολίου κατά του καρκίνου να φαντάζει ως μη ρεαλιστικός στόχος, το εν λόγω πειραματικό εμβόλιο φαίνεται να ξεπερνά το παραπάνω πρόβλημα.

Οι ερευνητές επιμένουν πως τα υπάρχοντα δεδομένα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του εμβολίου, αν και προς το παρόν οι μελέτες εστιάζουν μόνο σε πειραματόζωα. Ένα επιπλέον εύρημα που κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν: «Το εμβόλιο είναι επίσης αποτελεσματικό σε ένα κλινικά σημαντικό πλαίσιο: η ανοσοποίηση ύστερα από χειρουργική αφαίρεση πρωτογενών, υψηλά μεταστατικών όγκων αναστέλλει τη μετέπειτα ανάπτυξη των μεταστάσεων».

Τα μέλη της ομάδας των επιστημόνων εκτιμούν πως το εμβόλιο που μελετούν πιθανόν να είναι το πρώτο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως. «Αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει πολλούς ασθενείς που πάσχουν από διαφορετικούς τύπους καρκίνου» υπογραμμίζει ο καθηγητής Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας της μελέτης  -μεταξύ άλλων-  David Mooney.

Τα ελπιδοφόρα προκλινικά αποτελέσματα οδηγούν τους επιστήμονες να προγραμματίζουν τη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ