Η ταινία μικρού μήκους «Άσφαλτος παντού (Θες εργάτη;)» για τα βιώματα των μαθητών στο σχολείο των ελλείψεων και των αδιεξόδων


 

Στην ταινία, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δυο σχολείων, του Δημοτικού Σχολείου Σολομού Κορινθίας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού, μαθητές με κοινούς προβληματισμούς συνεργάστηκαν για να ασκήσουν τη δική τους κριτική σε ζητήματα που τους αφορούν.

Η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, η απουσία σταθερού διδακτικού προσωπικού, η έλλειψη κονδυλίων, ο ρατσισμός και οι αποτυχημένες διδακτικές πρακτικές του υπουργείου, με απώτερο σκοπό να βρουν οι μαθητές μια θέση στην αγορά εργασίας αργότερα, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που κρατούν τα παιδιά μακριά από την ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και γενικότερα την μόρφωση.

Στην ταινία απουσιάζει το χρώμα, αφού τα ίδια τα παιδιά νιώθουν πως ζουν σε έναν κόσμο που είναι μόνο άσπρο και μαύρο. Μια από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας, όταν στην εξοχή τα παιδιά κοιτούν από μακριά τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κόρινθο:

-«Τι είναι αυτό;», ρωτά η μαθήτρια
-«Είναι το μέλλον», η αποστομωτική απάντηση του συμμαθητή της…

– – –

Μια παράλληλη ιστορία διαρκούς ματαίωσης όπου οι μαθητές αποφασίζουν να δράσουν κόντρα στις νόρμες και στις προσδοκίες των μεγαλύτερών τους. Αδικημένοι και απελπισμένοι, βρίσκουν διαφυγή στην παιδικότητα της απόδρασης από την «πραγματικότητα».

Ζουν στιγμές ελευθερίας κοντά στην φύση, προστατευμένοι στην θαλπωρή της αθωότητας των μαθητικών σχέσεων, μακριά από την μιζέρια ενός συστήματος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και μονάχα τους τροφοδοτεί με υποσχέσεις και αδιέξοδα.

Γιατί νιώθουν προσβεβλημένοι; Τι θα γίνει στην περιπλάνησή τους; Θα συναντήσουν άραγε το αληθινό πρόσωπο της κοινωνίας; Τι αντίκτυπο θα έχει η επιλογή τους να αιφνιδιάσουν το σύστημα; Η ταινία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δυο σχολείων με κοινά βιώματα μαθητών στα ζητήματα που τους αφορούν και στο μέτρο που τους αφορούν, ώστε σε ένα βαθμό, η μυθοπλασία διαδέχεται την «πραγματικότητα».

Η ταινία μικρού μήκους «Άσφαλτος παντού (Θες εργάτη;)», είναι η δεύτερη ταινία που συντονίζει ο δάσκαλος Αγγλικών και στα δύο σχολεία, κος. Σταύρος Παναγιώτου. Η πρώτη, το DYSTOPIA_CORINTH 2097, απέσπασε το πρώτο βραβείο του Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;».

Όλα τα δικαιώματα της ταινίας ανήκουν στο Δημοτικό Σχολείο Σολομού και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ