Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ


 

«Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ», τονίζει στο μήνυμά του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Η Θετική Φωνή», με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) η οποία σύμφωνα με τον Σύλλογο, αποτελεί αφορμή μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.

Στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2022, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, αριθμός που φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνους των 11 προηγούμενων ετών τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Παρά τη σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων HIV, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και οι προσπάθειες ενημέρωσης και προαγωγής της πρόληψης θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 38.8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος διαχρονικά διεκδικεί την έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση, με εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών μείωσης βλάβης σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, αξιοποίηση σημαντικών επιστημονικών εργαλείων (όπως είναι η PEP – προφύλαξη μετά την έκθεση), άμεση εφαρμογή της διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, ευκολότερη πρόσβαση σε εξέταση μέσω της διάθεσης ταχυδρομικών self-tests, προώθηση του ασφαλέστερου σεξ, ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και αγωγής υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και επικαιροποίηση των σχετικών πληροφοριών που αναγράφονται στα σχολικά εγχειρίδια.

Ιδιαίτερα σημαντικές, σύμφωνα με τη “Θετική Φωνή”, ήταν οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας χρονιάς:

  • Η απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος των οροθετικών ατόμων στον εργασιακό χώρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα της Βουλής. (Άρθρο 47 Ν. 4997/2022)
  • Η παροχή της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε οροθετικά άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. (Άρθρο 15 Ν. 4958/2022)
  • Η νομοθέτηση της διάθεσης προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που αποτελούσε πάγια αίτημα της Θετικής Φωνής.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ