66 και 55 χρονών αντίστοιχα, δεν παράτησαν στιγμή τους στόχους τους…
Παράδειγμα προς μίμηση , ο 66χρονος Βασίλης Τσίμας που επιστρέφει στο σχολείο, για να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Όσοι δεν τον γνωρίζουν, πιστεύουν ότι είναι καθηγητής ενώ όσοι γνωρίζουν ότι είναι κι αυτός υποψήφιος τον κοιτούν με θαυμασμό.
Ο ίδιος είναι συγκεντρωμένος στα Αρχαία Ελληνικά, το μάθημα στο οποίο διαγωνίζεται και μεταξύ άλλων θα τον φέρει πιο κοντά στον στόχο του να περάσει στη Γυμναστική Ακαδημία!
«Κάτι πάντα μου έλειπε… Όλα τα χρόνια όσο εργαζόμουν δεν αισθανόμουν καλά. Από πολύ μικρός βγήκα στη βιοπάλη, αναγκάστηκα να εργαστώ για να αυτοσυντηρηθώ και όταν στα 58 χρόνια μου αποκαταστάθηκα επαγγελματικά και οικονομικά, αποφάσισα να τελειώσω το σχολείο και τώρα δίνω πανελλήνιες εξετάσεις», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως μάλιστα δήλωσε χαριτολογώντας: «Για μένα, το ευτυχές γεγονός, ήταν ότι από την πρώτη γυμνασίου ήμουν με την εγγονή μου. Είχαμε ανταγωνισμό μεταξύ μας και τελικά τελειώσαμε μαζί. Μάλιστα, κατάφερα και την πέρασα στον βαθμό του απολυτηρίου».
Ο κος. Τσίμας εργαζόταν ως δάσκαλος πολεμικών τεχνών και έμπορος αθλητικών ειδών, ενώ παράλληλα προετοιμαζόταν για να πετύχει τον στόχο του και κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο και το λύκειο, στο 1ο Εσπερινό σχολείο της Θεσσαλονίκης.
***
Από την άλλη, ο 55χρονος κομμωτής Χρήστος Στάγγος, με πείσμα και αγάπη για τη γνώση, αποφάσισε σε μεγάλη ηλικία να αλλάξει τη ζωή του και δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό του.
«Ήταν μεγάλο αγκάθι για μένα που τόσα χρόνια δεν είχα καταφέρει να υλοποιήσω το όνειρό μου. Κάθε χρόνο έλεγα πως θα ξεκινήσω το σχολείο και η δουλειά, οι υποχρεώσεις, όλα, δεν μ’ άφηναν να το κάνω», αναφέρει, επισημαίνοντας πως σταμάτησε το σχολείο όταν έχασε τους γονείς του και έπρεπε να εργαστεί για βιοποριστικούς λόγους.
Ο κ. Στάγγος, είχε στήριγμα τους φίλους του, αλλά και τους πελάτες και τις πελάτισσές του, στο κομμωτήριο που διατηρεί εδώ και 30 χρόνια. «Υπηρέτησα τον χώρο της ομορφιάς, όμως πάντα ήθελα να σπουδάσω. Ήταν πολύ δύσκολη προσπάθεια, διάβαζα 4-5 ώρες τα βραδιά, για να συμπληρώσω τα κενά. Διάβασμα παντού, ακόμα και στο κομμωτήριο… Οι πελάτισσές μου με βοηθούσαν, κρατούσαν το βιβλίο και τους έλεγα την ιστορία, με στήριξαν σαν να ήταν η οικογένεια μου», δήλωσε συγκινημένος.
Μιλώντας για τις αντιδράσεις των νεότερων υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν τον βλέπουν ανάμεσα του, δήλωσε γελώντας πως: «Όταν μπαίνω στη αίθουσα, νομίζουν ότι είμαι καθηγητής και μάλιστα με ρωτάνε: “Κύριε καθηγητά τι θα γράψουμε;”. Είναι όμορφο και μετά όταν τους λέω είμαι “και εγώ μαζί σας, είμαι μαθητής και θα δώσω εξετάσεις”, τους φαίνεται πολύ περίεργο, αλλά τους αρέσει».
Στόχος του Χρήστου Στάγγου είναι να καταφέρει να περάσει στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από πολύ μικρή ηλικία ήταν πολύ κοντά στον Θεό και στην Εκκλησία και ήταν η υπόσχεση που είχε δώσει στην μητέρα του, όταν την έχασε σε ηλικία 13 ετών.