Μοναδική ανεπτυγμένη χώρα όπου το δικαίωμα στην οπλοκατοχή παραμένει συνταγματικά κατοχυρωμένο, οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τα περισσότερα πυροβόλα όπλα κατά κεφαλήν


 

Οι επιθέσεις σε σχολικές μονάδες με πυροβόλα όπλα ανά την αμερικανική επικράτεια, με ή χωρίς νεκρούς, εκτιμάται ότι μόνο για το 2022 αγγίζουν τις 38.

Κανένα άλλο ανεπτυγμένο έθνος δεν έχει μαζικούς πυροβολισμούς στην ίδια κλίμακα ή συχνότητα όπως αυτοί που καταγράφονται επί αμερικανικού εδάφους.

Οι ΗΠΑ, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η κατά κεφαλήν κατοχή μη στρατιωτικών όπλων ξεπερνά τον πληθυσμό της, ενώ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα όπου το δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοφορίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Σύμφωνα με έρευνα της Small Arms Survey, αντιστοιχούν 120,5 όπλα σε κάθε 100 Αμερικανούς πολίτες, ενώ το ελβετικό ινστιτούτο ερευνών υπολογίζει ότι οι Αμερικανοί κατέχουν περίπου το 46% των διαθέσιμων πυροβόλων όπλων μη στρατιωτικής χρήσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • 44% των ενηλίκων Αμερικανών πολιτών ζει σε νοικοκυριό όπου υπάρχει τουλάχιστον ένα όπλο
  • ένας στους τρεις είναι κάτοχοι, με ή χωρίς άδεια οπλοφορίας
  • εν μέσω πανδημίας, περίπου 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έγιναν νομίμως για πρώτη φορά κάτοχοι όπλων
  • περίπου οι μισοί από τους νέους κατόχους όπλων είναι γυναίκες
  • 20% είναι Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι.

Υπολογίζεται ότι 53 Αμερικανοί πολίτες χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από πυρά που δεν είναι αστυνομικά ή στρατιωτικά και το 79% των δολοφονιών είναι από επιθέσεις με πυροβόλο όπλο.

Μόνο για το 2022, τα καταγεγραμμένα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών (με περισσότερα από 4 θύματα, τραυματίες ή νεκρούς) φτάνουν τα 212, δηλαδή περισσότερα από ένα ημερησίως στους 5 πρώτους μήνες του έτους.

Κάθε χρόνο από το 1990 έως το 2019 εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ είχαν σταθερά τον μεγαλύτερο  όπλου διεθνώς.

Το 2019, ο αριθμός αυτοκτονιών με χρήση πυροβόλου έφτασε τις 23.000, δηλαδή 44% των αυτοκτονιών με όπλο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ζητούμενο ήταν και παραμένει η αυστηροποίηση των όρων οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και οπλοφορία αναφέρεται στη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο αποτελεί για περισσότερο από 200 χρόνια, αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και διαφορετικών ερμηνειών…

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ