Σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΑ δεν διευκρίνισε αν εκτινάχθηκαν έγκαιρα, κάτι που ανέφερε η κρατική τηλεόραση.


 

Το μαχητικό F-4E Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας με το σημείο της πτώσης να έχει εντοπιστεί στα ανοιχτά του Ανεμοχωρίου – Κάτω Σαμικού.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρει ότι «την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος, το οποίο το πλήρωμα του μαχητικού αρχικά προσπάθησε να διαχειριστεί και όταν αντελήφθη ότι αυτό δεν είναι εφικτό ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε εγκατάλειψη. Οι πληροφορίες θέλουν οι δύο ιπτάμενοι να έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία το σύστημα εκτίναξης πριν την πτώση του μαχητικού στη θάλασσα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία και ξεκίνησαν οι ενέργειες για τον εντοπισμό και την διάσωση των δύο μελών του πληρώματός του. Στην προσπάθεια συμμετέχουν και σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή (αλιευτικά και άλλα).

Το αεροσκάφος ανήκε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης και πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση. Οι πληροφορίες θέλουν να κινείτο σε σχηματισμό με ένα ακόμη ίδιου τύπου μαχητικό όταν προέκυψε το τεχνικό πρόβλημα.

Το F-4E Phantom II είναι διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου.

Είναι Αμερικάνικης κατασκευής και τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963. Τα πρώτα Ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus.

Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ