Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα


 

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ζώα είναι να αναγνωριστεί η θέση των ζώων ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευημερία και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε όλο τον κόσμο.

Ένας από τους λόγους που έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα είναι για να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και η ανάπτυξη τέτοιας κουλτούρας που θα συμβάλει στη μείωση και την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα. Επιπλέον, η χώρα μας χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρο, για ευρωπαϊκή χώρα, πληθυσμό αδέσποτων. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως τα αδέσποτα ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, παρά τα εντατικά προγράμματα στείρωσης που εφαρμόζονται σχεδόν δύο δεκαετίες στη χώρα.

Στις μέρες μας, ο νομοθεσία στη χώρα μας είναι αρκετά αυστηρή και η κακοποίηση των ζώων αποτελεί κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου, όπως έχει νομοθετηθεί, είναι ο εξής: ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορά τα δικαιώματα των ζώων έχει να κάνει με τα πειραματόζωα, με την κοινότητα των φιλόζωων και των ακτιβιστών να έχει αγωνιστεί για την εξάλειψή τους.

Η ΕΕ έχει δημιουργήσει νομικό πλαίσιο σχετικά με τις μελέτες σε ζώα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τις φυσιολογικές μελέτες και τις δοκιμές χημικών ουσιών ή πρόσθετων τροφίμων. Ενώ πλέον οι δοκιμές καλλυντικών σε ζώα και η εμπορία καλλυντικών που περιέχουν συστατικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα έχουν ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ