«Ο επαναπατρισμός των γλυπτών μπορεί να αρχίσει να πραγματοποιείται ακόμα και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους»


 

Στα πρόθυρα της σύναψης μιας συμφωνίας με αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα τόσο για το Βρετανικό Μουσείο όσο και για την χώρα μας, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, φέρεται να βρίσκεται η Ελλάδα, με την εφημερίδα Sunday Times να υποστηρίζει ότι ο επαναπατρισμός των γλυπτών μπορεί να αρχίσει να πραγματοποιείται ακόμα και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο βρετανικό έντυπο ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την κυριότητα των αρχαιοτήτων ηλικίας 2.500 ετών, παραμένουν αμετακίνητες, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μίας από τις πιθανές λύσεις.

Οι Times υπενθυμίζουν ότι το Βρετανικό Μουσείο και η Eλληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο, ή εμπορική συμφωνία ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

Για το ζήτημα αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών, μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Θυμίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης, οι Times σημειώνουν ότι τα ηλικίας άνω των 2.500 ετών Γλυπτά του Παρθενώνα «μεταφέρθηκαν από την Αθήνα από τον λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση το 1816. Η νομιμότητα του εγχειρήματός του συζητείται για περισσότερα από 200 χρόνια. Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την επιστροφή των Μαρμάρων στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τις εκκλήσεις για τον επαναπατρισμό τους να γίνονται όλο και πιο ισχυρές τις δεκαετίες που ακολούθησαν».

Σημειώνεται ότι πρόσφατη δημοσκόπηση, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, έδειξε ότι περίπου το 40% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, ενώ το 16% θέλει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ