Ήταν 5 Φεβρουαρίου του 1919, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ένας από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ήρθε στη ζωή


 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο, γονείς του ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Σοφία Μινέικο . Φύσει ανήσυχο πνεύμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου συλλαμβάνεται πρώτη φορά από την δικτατορία Μεταξά, ως μαθητής του Κολεγίου Αθηνών, για τις αριστερές του ιδέες και δεύτερη φορά τον Μάρτιο του 1939 ως φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια χρονιά φεύγει για την Αμερική όπου αρχίζει σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το 1941 παντρεύεται για πρώτη φορά, την Χριστίνα Ρασσιά, ένας γάμος που κράτησε 10 χρόνια. Το 1951 παντρεύεται με την Μαργαρίτα Τσαντ, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Γιώργο (1952), την Σοφία (1954), τον Νίκο (1956) και τον Ανδρέα (1959).

Την περίοδο 1959 -1964 έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, μέσα από τις τάξεις της Ένωσης Κέντρου. Στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964, τις οποίες κέρδισε θριαμβευτικά η Ένωση Κέντρου με ποσοστό 52,72%, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτής και εξελέγη πανηγυρικά στην περιφέρεια Αχαΐας.

Με την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε το στρατιωτικό καθεστώς χορήγησε αμνηστία και τον άφησε ελεύθερο. Τον Ιανουάριο του 1968 τού δόθηκε άδεια να αναχωρήσει στο εξωτερικό. Στα επτά περίπου χρόνια τής απουσίας του από την Ελλάδα, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέπτυξε έντονη και πολύπλευρη αντιστασιακή δράση κατά του δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών.

Εκτός από την αντιστασιακή του δράση, τα χρόνια της εξορίας του, δίδαξε ως καθηγητής Οικονομικών στα πανεπιστήμια Στοκχόλμης (1968-1969) και Γιορκ (1969-1974). Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Σουηδία απέκτησε το πέμπτο παιδί του, την Αιμιλία Νίμπλουμ (1969), με την ηθοποιό και τηλεπαρουσιάστρια Ράνια Νίμπλουμ.

Στην Ελλάδα επέστρεψε στις 16 Αυγούστου του 1974, και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από χιλιάδες ομοϊδεάτες του που κατέκλυσαν το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Έχοντας αποστασιοποιηθεί από την Ένωση Κέντρου, ίδρυσε, στις 3 Σεπτεμβρίου, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).
Η «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», συνοψίζεται στο τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση-Δημοκρατική διαδικασία». Όπως τόνισε ο ίδιος, «βασικός κυριαρχικός στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας».

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το 13,58% των ψήφων, προς μεγάλη απογοήτευση του ίδιου. Στις επόμενες εκλογές, διπλασίασε τα ποσοστά του (25.34%) και κατέστη αξιωματική αντιπολίτευση. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκαν συνολικά στην προεκλογική διακήρυξη των εκλογών τού 1981 με την «Διακήρυξη Κυβερνητικής Πολιτικής», γνωστή ως «Συμβόλαιο με τον Λαό».

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, το ΠΑΣΟΚ, πέτυχε συντριπτική νίκη συγκεντρώνοντας το 48,06% των ψήφων. Έτσι ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός της χώρας και σχημάτισε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Παράλληλα ανέλαβε την διεύθυνση του υπουργείο Εθνικής Άμυνας (1981-1985).
Η πρώτη κυβερνητική τετραετία του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της εσωτερικής πολιτικής. Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με δανεικό χρήμα, μπορεί να ανακούφισε τους «μη προνομιούχους» Έλληνες, αλλά άρχισε να επιβαρύνει σημαντικά το δημόσιο χρέος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχημάτισε την δεύτερη κυβέρνησή του, το 1985,  αρχίζοντας παράλληλα ένα διετές πρόγραμμα λιτότητας. Ωστόσο, το 1988, ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά, στο οποίο ενεπλάκησαν τόσο στελέχη της κυβέρνησης όσο και ο ίδιος. Ακολούθησε περίοδος μεγάλης πολιτικής έντασης ενώ την ίδια χρονιά, άρχισαν τα προβλήματα της υγείας του. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην πτώση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του1989. Στο διάστημα αυτό ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε διαζύγιο από την δεύτερη σύζυγό του και νυμφεύτηκε την  Δήμητρα Λιάνη (1955), μια σχέση που απασχόλησε εκτενώς τον Τύπο.

Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, που προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε  στην εξουσία με ποσοστό 46,82% και ο Ανδρέας Παπανδρέου σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία στις 17 Ιανουαρίου 1996.

Κατά την διάρκεια της τρίτης κυβερνητικής του θητείας, ο Ανδρέας Παπανδρέου Παπανδρέου, ακολούθησε συνετή και σφιχτή οικονομική πολιτική, ενώ στα θετικά της διακυβέρνησής του καταγράφεται η δημιουργία του ΑΣΕΠ για την αξιοκρατική πρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων.
Άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 77 ετών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε με την παρουσία και την πολιτική του δράση την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Χαρισματική προσωπικότητα με φανατικούς οπαδούς αλλά και εχθρούς, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας για 10 χρόνια συνολικά.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ