Με πρόσχημα την «γραφειοκρατία» και την «απλούστευση της διαδικασίας» καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν τις ώρες υπερεργασίας των εργαζόμενων


 

Πρακτικά, αυτό δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να κρατούν για μία ή και μιάμιση ώρα παραπάνω τους εργαζόμενους και να επαφίεται στην καλή τους θέληση να πληρώσουν αυτήν την επιπλέον ώρα. Πρόκειται για τις γνωστές περιπτώσεις όπου κάποιος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να «κάτσει λίγο παραπάνω» για μία δουλειά…

Ανήμερα 17ης Νοεμβρίου μέσω ενός δελτίου Τύπου με τίτλο «πώς θα επαληθεύεται η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους» το Υπουργείο Εργασίας ενημερώνει για τη σχετική Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, σε εφαρμογή του «Νόμου Χατζηδάκη» και ανακοινώνει πώς:

«Από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών»

Υπερεργασία (δεν υπάρχει σε άλλες χώρες) για 5ήμερη εργασία σημαίνει πως:

  • για 8ωρη εργασία, 1 ώρα δουλειάς πέραν του ωραρίου
  • για 6ωρη εργασία, 1 ώρα και 20 λεπτά δουλειάς πέραν του ωραρίου

Σε αυτή την περίπτωση, ο εργοδότης μπορεί να σε υποχρεώσει να δουλέψεις, πέραν του ωραρίου σου και να σε πληρώσει με προσαύξηση 20%.

Η υπερωρία ξεκινάει μετά την υπερεργασία και αμείβεται με επιπλέον προσαύξηση 40% ενώ θεωρητικά o εργαζόμενος έχει δικαίωμα να την αρνηθεί.

Από το 2017 στη δήλωση του ωραρίου των εργαζομένων, έπρεπε να καταγράφεται και η υπερεργασία και η υπερωρία, ωστόσο σύμφωνα με τον πρώην Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, «στο σύστημα πολλές ώρες δεν εμφανίζονταν πουθενά, ο αριθμός πρέπει να είναι κοντά στις 1 εκατομμύριο το μήνα».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της. Όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά» και προσθέτει ότι απλώς «στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι οι λογιστές».

Η προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας στην πλατφόρμα «Εργάνη» είναι απαραίτητη για να υπόκειται σε έλεγχο το ωράριο κάθε εργαζόμενου και οι προσαυξήσεις του μισθού, διαφορετικά τίποτα δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλλει τα δεδουλευμένα. 

Ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ διευκρινίζει βέβαια πως αν ο εργαζόμενος δηλώνεται για υπερωρίες, τότε προσμετράται η υπερεργασία, αλλά «το φάσμα του ελέγχου» περιορίζεται ακόμα περισσότερο.

Στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με την κατάργηση του 8ώρου, την “αναβάθμιση” του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε «Ανεξάρτητη Αρχή» καθώς και τη μείωση της κλίμακας των προστίμων και την προσαύξηση για συστηματικούς παραβάτες (που ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους συστηματικούς παραβάτες) έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση της δήλωσης της υπερεργασίας υποστηρίζοντας επιπλέον την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τέλος, τον περασμένο Οκτώβριο, καταργήθηκε και η Ειδική Γραμμή Καταγγελιών στο ΣΕΠΕ, η οποία συγχωνεύθηκε με το τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εργασίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ο εργαζόμενος δεν μπορεί να επικοινωνήσει στην ενιαία γραμμή με κάποιον που θα έχει την απαραίτητη εξειδίκευση για εργασιακά ζητήματα.

Πρακτικά, μιλάμε για εκατομμύρια περιπτώσεις όπου ο εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να «κάτσει λίγο παραπάνω» για να κάνει κάποια δουλειά, χρόνος εργασίας που δεν δηλώνεται εκ των προτέρων και θα πληρωθεί μόνο με την καλή θέληση του εργοδότη…

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ