Αυτό είναι το εφιαλτικό πρόσωπο της πανεπιστημιακής αστυνομίας που οραματίζεται η κυβέρνηση.


 

Για άλλη μια φορά, τα ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει στους πανεπιστημιακούς χώρους του ΑΠΘ και με πρόσχημα εργασίες στη σχολή του Βιολογικού επιτέθηκαν άγρια σε φοιτητές και φοιτήτριες με ξυλοδαρμούς, βία και χημικά.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κλιμακώνει το σκηνικό τεχνητής έντασης που οικοδομεί εδώ και εβδομάδες στο ΑΠΘ, με την προκλητική, καθημερινή σχεδόν, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. Δεν δίστασαν σήμερα να στείλουν ΜΑΤ και άνδρες της ασφάλειας για να ελέγχουν τους φοιτητές που πήγαιναν στη σχολή τους, συλλαμβάνοντας και τραυματίζοντας φοιτητές που αντιδρούσαν στον αυθαίρετο έλεγχο, όπως προκύπτει από φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό.

Η αδιανόητη αυτή δράση της αστυνομίας, να δεσμεύει και ξυλοκοπεί φοιτητές και φοιτήτριες εν ώρα μαθημάτων και να λειτουργεί ως αυτόκλητος μηχανισμός ελέγχου εισόδου των φοιτητών στις σχολές τους, είναι εικόνα από το εφιαλτικό μέλλον που οραματίζεται η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας για τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση επενδύει για άλλη μια φορά στη στρατηγική της έντασης και την καταστολή, διαστρέφοντας τον πολιτικό διάλογο από τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως αυτά της ακρίβειας, του κόστους διαβίωσης και της ενεργειακής φτώχειας. Αντ’ αυτού επιχειρεί να παρουσιάσει «έργο» στο μόνο πεδίο που γνωρίζει, τον αυταρχισμό, ανακοινώνοντας την «έναρξη εφαρμογής» του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας – ΟΠΠΙ στις 17 Μαΐου. Μία ημέρα πριν την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων, των φοιτητικών εκλογών. Οι ανατριχιαστικές αναλογίες με τις πιο σκοτεινές περιόδους διώξεων και καταστολής της πολιτικοποίησης και των συνδικαλιστικών αγώνων της νεολαίας είναι αναπόφευκτες.

Η αστυνομοκρατία, οι συλλήψεις και ξυλοδαρμοί φοιτητών, η επιβολή του φόβου είναι ασυμβίβαστες με την πανεπιστημιακή ζωή, τους χώρους εκπαίδευσης, ελεύθερης έκφρασης γνώμης και κοινωνικοποίησης των νέων. Και σίγουρα δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμια ένα σώμα της ΕΛΑΣ, που είναι γνωστή σε διεθνές επίπεδο για την συστημική ροπή της στην άσκηση βίας, στην αυθαιρεσία και παραβίαση δικαιωμάτων, το στήσιμο εντελώς ανυπόστατων κατηγορητηρίων όπως στην πρόσφατη περίπτωση του «Ινδιάνου», και που ελέγχεται ποινικά για εν ψυχρώ εκτελέσεις και πυροβολισμούς πολιτών. Το ίδιο ασυμβίβαστο είναι το σώμα των ΟΠΠΙ με το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και το χαρακτήρα τους ως χώρων διεκδικήσεων, ελευθερίας και αγώνων. Πρόκειται για ένα μέτρο απονομιμοποιημένο, που η νεολαία έχει καταφέρει με τους αγώνες της να ακυρώσει την εφαρμογή του δύο φορές.

Αυτό θα γίνει και αυτή τη φορά. Ο δημοκρατικός νομικός κόσμος, το εκπαιδευτικό κίνημα, το πλατύ κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θα σταθούν στο πλευρό της νεολαίας μέχρι την οριστική ανατροπή.
Να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και η ασφάλεια από το ΑΠΘ.
Καμία σκέψη για εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ