Το Χαμόγελο του Παιδιού:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ


 

 

 Στόχος της δράσης είναι να παρουσιάσουν:

 1. οι ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις που έχει για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του καθώς και σε όλους τους χώρους ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων:
 • της Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ΜοΠΠ (Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας) Ν.Π.Ι.Δ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που τονίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνει τις δομές παιδικής προστασίας, που υπάγονται στο Δημόσιο και την Εκκλησία. Τα παιδιά που διαμένουν στα Σπίτια του Οργανισμού, τα παιδιά που διαμένουν σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και τα παιδιά που διαμένουν σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
 • του Νόμου 4921/2022 (Άρθρο 67) αναφορικά με τους Όρους Λειτουργίας φορέων Κοινωνικής Προστασίας και σχετικές κυρώσεις, που προβλέπουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης παύση Δ.Σ., τεράστια πρόστιμα, ποινή φυλάκισης κ.λπ.
 1. οι σοβαρές και εμπεριστατωμένες επιστημονικά και νομικά ενστάσεις του Οργανισμού σε αυτά.

Συγκεκριμένα άρθρα των παραπάνω (Υπουργική Απόφαση και Νόμος 4921/2022) ουσιαστικά μεθοδεύουν σήμερα το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα των Σπιτιών Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα.

Ποιότητα που για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποδεικνύεται από σειρά εθνικών και διεθνών ερευνών και εκθέσεων αλλά και από την εξέλιξη και πορεία των 1.037 παιδιών που έχουν μεγαλώσει σε αυτά.

Η απόφαση λαμβάνεται στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, την οποία φυσικά υποστηρίζει πρώτο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έμπρακτα, αποδεδειγμένα και διαχρονικά στα 27 χρόνια δράσης του και λειτουργίας των Σπιτιών του, μέσα από πολλές ενέργειες όπως η προώθηση υιοθεσιών και αναδοχών μέσω του κρατικού μηχανισμού, επανενώσεων παιδιών με τους βιολογικούς τους γονείς κ.λπ.

 

Στηρίζουμε το “Χαμόγελο του Παιδιού”:

Γιατί βάσει της Υπουργικής Απόφασης:

 • Υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των δομών Δημόσιων (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ), των εκκλησιαστικών και των Ιδιωτικών (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – ΝΠΙΔ)
 • Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές και καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη
 • Προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων και στελέχωση των δομών με φύλακες σαν να μιλάμε για φυλακές
 • Υπαγορεύεται η φιλοξενία σε Δημόσιες δομές (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ) και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα και μετά από τεράστια ταλαιπωρία του παιδιού διερεύνηση φιλοξενίας του σε ιδιωτικό χώρο φιλοξενίας. Σε κάθε περίπτωση δεν κινείται με γνώμονα το καταλληλότερο πλαίσιο για την περίπτωση του παιδιού
 • Η αποκατάσταση μέσω υιοθεσίας και αναδοχής αντιμετωπίζεται σαν αριθμός και με μόνο γνώμονα την εξατομικευμένη φροντίδα για το τραυματισμένο παιδί

Γιατί βάσει του Νόμου 4921/2022 (Άρθρο 67)

 • Παρ. 2: Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές
 • Παρ. 8: Τι θα γίνει με την λειτουργία των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τα οποία λόγω έλλειψης σχετικής πρόβλεψης δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Θα κλείσουν, όπως προβλέπει ο νόμος και θα επιβληθεί ποινή φυλάκισης στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και οικονομικό πρόστιμο;
 • Παρ.5:  Σαφής διαχωρισμός μεταξύ δημοσιών και ιδιωτικών φορέων  ως προς την εφαρμογή του μέτρου
 • Παρ. 6:  Αντισυνταγματικό μέτρο βάσει της άποψης Εισαγγελέων, Νομικών, Καθηγητών

Γιατί:

 • σήμερα θα κλείσουν τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, μία δράση που βασικό στόχο έχει την αποφυγή ιδρυματοποίησης
 • εντός τους έτους θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα
 • ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες

Η στήριξη όλων είναι εξαιρετικά σημαντική για το Χαμόγελο του Παιδιού ― και κυρίως για τα 241 παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν στα Σπίτια του οργανισμού.

***

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενήλικα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στα 14 Σπίτια του πανελλαδικά, επιστήμονες με συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό (εισαγγελείς, καθηγητές πανεπιστήμιων κ.λπ.) σας καλούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00π.μ. σε Ενημέρωση / Συνέντευξη Τύπου που θα μεταδοθεί στο κανάλι του Οργανισμού στο YouTube: https://www.youtube.com/user/smileofthechild/

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ