Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των περασμένων μηνών και της άνοιξης στη δυτική Ευρώπη βυθίζουν φέτος την παραγωγή κρασιού σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα, παγκοσμίως


 

Σε μία περίοδο που η ζήτηση σε οίνο παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σχεδόν σε επίπεδα προ της πανδημίας, καθώς οι οικονομίες και ο τουρισμός σταδιακά ανακάμπτουν, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας επανέρχονται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας και η κατανάλωση οίνου -όπως και του αλκοόλ εν γένει- σημειώνει σταθερή αύξηση, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, για τρίτη συνεχή χρονιά η παραγωγή θα πέσει κάτω από τον μέσο όρο.

Κακή σοδειά για την Ευρώπη

Οι αμπελώνες στη δυτική Ευρώπη επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, κυρίως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία: τους μεγαλύτεροι οινοπαραγωγούς στον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ειδικά για τη Γαλλία η φετινή ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και δεκαετίες και ο γαλλικός τρύγος σημείωσε πτώση 27% σε σύγκριση με το 2020. Η φετινή χρονιά κατατάσσεται μαζί με το 2017 και το 1957 ως μία από τις χειρότερες χρονιές του γαλλικού κρασιού. Στο 9% υπολογίζεται αντίστοιχα η πτώση στην Ιταλία και στο 14% στην Ισπανία. Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οινοπαραγωγός στην Ευρώπη, αποτέλεσε εξαίρεση. Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν φέτος και αμπελοοινικές περιοχές της, καταγράφει αύξηση του όγκου παραγωγής κατά 4% σε ετήσια βάση.

Στην ΕΕ συνολικά, η παραγωγή κρασιού αναμένεται να περιοριστεί στα 145 mhl, μειωμένη κατά 13% συγκριτικά με πέρυσι.

Αντιθέτως, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε αμπελουργικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας θα οδηγήσουν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ την συνολική οινοπαραγωγή του νότιου ημισφαιρίου, στα 59 mhl. Πρόκειται για θεαματική αύξηση 19% σε σχέση με το 2020.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ