Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου


 

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/66/281) επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Στον γενικό πίνακα του παγκόσμιου χάρτη ευτυχίας 2022, ο οποίος αξιολογεί τις χώρες για την περίοδο 2019-2021, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση. Στην προηγούμενη δημοσίευση του Δείκτη που είχε γίνει το 2020 και κάλυπτε την τριετία 2017-2019, η χώρα μας βρισκόταν στην 77η θέση.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο του Δείκτη, ο οποίος αποτελεί μια συνοπτική ένδειξη του πώς οι άνθρωποι σε κάθε χώρα αξιολογούν τη ζωή τους και πόσο ικανοποιημένοι είναι.

Σύμφωνα με την μελέτη του Παγκόσμιου Χάρτη Ευτυχίας λοιπόν, η πανδημία – αν και στοίχησε την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο- φαίνεται να μας έκανε πιο ευγενικούς και καλοσυνάτους. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε 137 χώρες,  διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καλοσύνης από ό,τι πριν από την πανδημία ενώ αξιολογώντας την ζωή τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έδωσαν εξίσου υψηλές βαθμολογίες τα έτη του Covid-19, το 2020-22 όπως και στην προηγούμενή μελέτη του 2017-19.

Τα θετικά συναισθήματα παρέμειναν δύο φορές πιο διαδεδομένα από τα αρνητικά και τα συναισθήματα θετικής κοινωνικής υποστήριξης διπλάσια από εκείνα της μοναξιάς. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επίδραση της ευτυχίας του «να έχεις κάποιον να βασίζεσαι σε περιόδους προβλημάτων» αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεδομένου ότι το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε κάποιον να βασιστεί, αυτό είχε σημαντική επίδραση.

Η Φινλανδία παρέμεινε στην κορυφή της λίστας για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Ισλανδία, το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Νέα Ζηλανδία.

Στην τελευταία δεκάδα του πίνακα βρίσκονται: η Ζάμπια, η Τανζανία, οι Κομόρες, το Μαλάουι, η Μποτσουάνα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ζιμπάμπουε, η Σιέρα Λεόνε, ο Λίβανος και το Αφγανιστάν.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ