Η 30η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα ως προς την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή ως trafficking , έχει ως αντικείμενο κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επιχείρηση, με τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Στόχος εμπορίας γίνονται ενήλικοι και παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Πρόκειται για μία διεθνική μορφή εγκλήματος και η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων, υπολογίζει πως εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων.
Έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου από το αρμόδιο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, επισημαίνει τον καταστροφικό αντίκτυπο του COVID-19 στα θύματα και στους επιζώντες εμπορίας και υπογραμμίζει την αυξημένη στόχευση στην εκμετάλλευση παιδιών.
Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, “Οι φωνές των επιζώντων δείχνουν τον δρόμο”, υπογραμμίζει πως οι επιζώντες είναι βασικοί παράγοντες στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, στον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων και στην υποστήριξή τους στο δρόμο τους προς την αποκατάσταση.
Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες μετά τη διάσωση τους και κατά τη διάρκεια καταθέσεων και νομικών διαδικασιών. Έχουν έρθει αντιμέτωποι με την άγνοια αλλά και την δυσπιστία των φορέων, ενώ έχουν τιμωρηθεί για εγκλήματα που αναγκάστηκαν να διαπράξουν για χάρη των διακινητών τους.
Οι εμπειρίες των θυμάτων και η μετατροπή των γνώσεων τους σε συγκεκριμένες πολιτικές, θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη προσέγγιση στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με πρωτεύων κριτήριο, τα ίδια τα θύματα.