Παρά τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως  από τον εβραϊκό κόσμο, ένα ρολόι που λέγεται ότι ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ πουλήθηκε έναντι 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων σε δημοπρασία που έγινε στις ΗΠΑ


 

Το ρολόι Huber, το οποίο πωλήθηκε σε έναν ανώνυμο πλειοδότη, δείχνει μια σβάστικα και έχει χαραγμένα τα αρχικά AH (Adolf Hilter).

Απαντώντας στις αντιδράσεις ο οίκος δημοπρασιών – ο οποίος έχει πουλήσει αναμνηστικά ναζί στο παρελθόν – δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι στόχος του ήταν να διατηρήσει την ιστορία.

Στην περιγραφή του ρολογιού αναφέρεται ότι πιθανότατα δόθηκε ως δώρο γενεθλίων στον Χίτλερ το 1933, τη χρονιά που έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας. Και προστίθεται ότι ενδέχεται να κρατήθηκε ως λάφυρο όταν περίπου 30 Γάλλοι στρατιώτες εισέβαλαν στο Berghof, το ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ τον Μάιο του 1945. Έκτοτε εκτιμάται ότι μεταπωλήθηκε και πέρασε από πολλές γενιές.

Άλλα αντικείμενα της δημοπρασίας περιελάμβαναν ένα φόρεμα που ανήκε στη σύζυγο του Χίτλερ, Εύα Μπράουν, αυτόγραφες φωτογραφίες αξιωματούχων των Ναζί και ένα κίτρινο ύφασμα με το Αστέρι του Δαβίδ με τη λέξη “Jude”, που στα γερμανικά σημαίνει Εβραίος. Κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος, οι Ναζί ανάγκασαν τους Εβραίους να φορούν τα κίτρινα αναγνωριστικά ως περιβραχιόνια ή κονκάρδες, με σκοπό να τους απομονώσουν και να τους παρενοχλήσουν.

Μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από 34 Εβραίους ηγέτες περιέγραφε την πώληση ως «απεχθή» και καλούσε τα ναζιστικά αντικείμενα να αποσυρθούν από τη δημοπρασία.

Μιλώντας στον γερμανικό Τύπο πριν από την πώληση, η Alexander Historical Auctions είπε ότι στόχος της ήταν η διατήρηση της ιστορίας και ότι τα περισσότερα αντικείμενα που πωλήθηκαν φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές ή δωρίζονται σε μουσεία του Ολοκαυτώματος.

«Είτε καλή είτε κακή ιστορία, αυτή πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε στην Deutsche Welle η Αντιπρόεδρος Μίντι Γκρίνσταϊν. «Αν καταστρέψεις την ιστορία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνέβη».

Τα έγγραφα που παρασχέθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Χίτλερ όντως φορούσε το ρολόι. Αλλά μια αξιολόγηση από έναν ανεξάρτητο ειδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “κατά πάσα πιθανότητα” ανήκε σε αυτόν.

Παρά το γεγονός ότι το ρολόι κέρδισε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, η τιμή ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών για 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ