Μια μέρα σαν και σήμερα πριν 49 χρόνια τα τελευταία Αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Νότιο Βιετνάμ βάζοντας τέλος στην οχτάχρονη πολεμική εμπλοκή τους στο Βιετνάμ


 

Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν ίσως η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Θεωρητικά η μάχη ήταν μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ) και της Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ). Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, ένας από τους πολλούς που έγιναν λόγω της απροθυμίας των υπερδυνάμεων να εμπλακούν σε απευθείας πόλεμο μεταξύ τους που ίσως θα κατέληγε σε πυρηνική καταστροφή.

Το 1961, ύστερα από δυο δεκαετίες κάθε λογής έμμεσης βοήθειας, ο πρόεδρος Κέννεντυ είχε στείλει την πρώτη στρατιωτική δύναμη, για να ενισχύσει το δικτατορικό καθεστώς του Νότιου Βιετνάμ, ενάντια στο κομμουνιστικό Βόρειο Βιετνάμ.

Την άνοιξη του ’69, καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο κλιμακώνονταν παγκόσμια, ο πρόεδρος Νίξον άρχισε την σταδιακή απόσυρση των 550.000 Αμερικανών στρατιωτών, εντείνοντας όμως τους βομβαρδισμούς.

Η εξάπλωση των αεροπορικών επιχειρήσεων σε Λάος και Καμπότζη οδήγησε σε νέο κύμα παγκόσμιων διαμαρτυριών. Τον Ιανουάριο 1973 ΗΠΑ, Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ και οι Βιετκόνγκ υπέγραψαν την συνθήκη ειρήνης του Παρισιού.

Τελικά το Βόρειο Βιετνάμ άρχισε μια πλήρους κλίμακας επίθεση το 1974 που έληξε τις 30 Απριλίου 1975 με την πτώση της Σαϊγκόν. Τις 2 Ιουλίου 1976, το βόρειο και το νότιο Βιετνάμ ενώθηκαν και σχημάτισαν τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ. Ο πόλεμος κατέστρεψε το Βιετνάμ ενώ ο συνολικός αριθμός νεκρών ποικίλει από 1 έως 4 εκατομμύρια.

 

 

 

Φωτογραφίες από τους : Horst Faas, Henri Huet, Sal Veder, Rick Merron, Bill Ingraham, John Nance, Nick Ut

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ