Η Βανέσα Αρχοντίδου, ανεβαίνοντας στο όρος Βίνσεν στην Ανταρκτική, τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη δράσης κατά της κλιματικής κρίσης


 

Ένα απίστευτο επίτευγμα κατάφερε να ολοκληρώσει προ ημερών η Ελληνίδα αλπινίστρια Βανέσα Αρχοντίδου κατακτώντας και την έβδομη κορυφή του κόσμου, ολοκληρώνοντας έτσι τα λεγόμενα 7 Summits, δηλαδή την ανάβαση στις επτά υψηλότερες κορυφές των ηπείρων της υφηλίου.

Συγκεκριμένα, ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα έχει δει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, και έχει διακρίνει την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση πριν να είναι αργά.

To μήνυμά της

«Αυτό που θελήσαμε να κάνουμε στην Ανταρκτική, με την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή στο Βίνσεν αλλά και με τη διάσχιση με σκι στον Νότιο Πόλο, ήταν να μεταδώσουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πως πρέπει να δράσουμε τώρα για το κλίμα» ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το Peer Parliaments, συζητήσεις δηλαδή με άλλους ορειβάτες που συμμετείχαν στην αποστολή. Τα Peer Parliaments μπορούν να γίνουν παντού και από την κουζίνα του σπιτιού μας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με ανθρώπους της δικής μας κοινότητας και να μπορέσουμε να τους ρωτήσουμε το πώς μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να συμβάλουν κι αυτοί, όπως μπορούν, στην καθημερινότητα τους, στην αλλαγή που θα έρθει από εμάς. Όλα τα δεδομένα που μαζεύουμε θα τα στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάσει αυτών θα ληφθούν αποφάσεις και πολιτικές» επεσήμανε.

Αναφορικά με το Peer Parliament τόνισε πως «στόχος μας είναι καλέσουμε ανθρώπους που μπορεί να είναι στη γειτονιά μας, τον οποιοδήποτε. Κάνουμε συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τα ΜΜΜ και τη χρήση τους, το αυτοκίνητο μας. Γιατί ένα από τα πράγματα που συζητήθηκε είναι το πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από τα ΙΧ.».

Παράλληλα, μίλησε για την τραγική κατάσταση στην Ανταρκτική και το λιώσιμο των πάγων που διακρίνεται με γυμνό μάτι και το πόσο έχει αλλάξει στην ενδοχώρα το κλίμα.

Τέλος, για το δικό της επίτευγμα, τόνισε πως «ξεκίνησα δειλά – δειλά πριν από οκτώ χρόνια. Δεν ήταν η δουλειά μου να κάνω ορειβασία, με ώθησε η αγάπη μου για τη φύση και το βουνό. Κάθε χρόνο έβαζα στόχο και μια κορυφή και αυτή η πρόκληση ολοκληρώθηκε με την ανάβαση στην Ανταρκτική. Ήθελα να είναι όχι μόνο μια προσωπική πρόκληση αλλά να έχει και τον συμβολισμό που σας εξήγησα για το κλίμα, για όλο τον κόσμο και όλους τους Έλληνες».

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ