«Οι παράνομες επαναπροωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει μια de facto γενική πολιτική» αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ


 

Με νέα έκθεσή του για τις παράνομες επαναπροωθήσεις ο ΟΗΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, για την οποία σημειώνει ότι οι «απωθήσεις  στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει de facto γενική πολιτική».

«Εκατοντάδες μετανάστες αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι ή νεκροί, κατά τη διέλευση των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας και του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», αναφέρει η έκθεση και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τη χώρα μας.

Στην έκθεση γίνεται συγκεκριμένα αναφορά σε «540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020-2021, που αφορούσαν τουλάχιστον 17.000 άτομα τα οποία φέρεται να επιστράφηκαν με τη βία, ανεπίσημα, στην Τουρκία». Η Ελλάδα «απέτρεψε πάνω από 140.000 άτομα να εισέλθουν στη χώρα μεταξύ Απριλίου και Νοέμβριο του 2021», αναφέρει επιπλέον η έκθεση, ενώ κάνει λόγο και για 147 περιστατικά βίαιης επιστροφής στην Τουρκία 7.000 μεταναστών, μεταξύ τους και παιδιά, από την Ελληνική Ακτοφυλακή, χωρίς τη δέουσα διαδικασία. «Στην Ελλάδα, οι απωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει de facto γενική πολιτική».

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ελλάδα. Η απόφαση ίσχυσε αναδρομικά για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 126% σε ετήσια βάση στην απόρριψη των αιτήσεων ασύλου. Σε ολόκληρη την Ελλάδα, πάνω από 6.400 αιτήσεις ασύλου κρίθηκαν απαράδεκτες με βάση την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας – σχεδόν οι μισές από όλες τις αιτήσεις.

Το γεγονός δε ότι η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει να δεχθεί εκ νέου κανέναν αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα από το 2020, σημαίνει ότι οι πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα χωρίς κανένα νομικό καθεστώς ή πρόσβαση σε οποιαδήποτε προστασία και συναφείς υπηρεσίες και παροχές.

Μέσω της έκθεσης, η Ελλάδα εγκαλείται ακόμα και για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις ΜΚΟ, στις οποίες δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στις έρευνες διάσωσης.

«Δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της Ελλάδας» απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στα πορίσματα της έκθεσης.

Επίσης, σημειώνουν ότι «η χώρα μας έχει πλήρη επίγνωση του ανθρωπιστικού της καθήκοντος. Παρέχει, σήμερα ασφαλές καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, αλλά και εθελοντικά σε Αφγανούς ευάλωτους. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία διασώζουν καθημερινά ανθρώπους, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα». Καταλήγοντας πως η Ελλάδα «θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της με αποτελεσματικότητα και με απόλυτη προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ