Τον φονικό σεισμό στην Τουρκία χρησιμοποιούν απατεώνες, για να αποσπάσουν χρήματα


 

Τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία εκμεταλλεύονται απατεώνες, αναρτώντας δημοφιλείς φωτογραφίες και βίντεο για να συγκινήσουν τους χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα και να τους αποσπάσουν χρήματα.

Οι επιτήδειοι εντοπίστηκαν αναρτώντας εικόνες και βίντεο από την τραγωδία σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, με μηνύματα όπως «Προσευχηθείτε για την Τουρκία» και «Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού».

Όταν το BBC επικοινώνησε με το άτομο που έκανε την έκκληση στο Twitter, αρνήθηκε ότι επρόκειτο για απάτη. Είπαν ότι είχαν κακή συνδεσιμότητα, «αλλά απάντησαν στις ερωτήσεις μας στο Twitter χρησιμοποιώντας το Google Translate», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

«Στόχος μου είναι να μπορέσω να βοηθήσω τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό, αν καταφέρω να συγκεντρώσω χρήματα», είπαν στο BBC. «Τώρα οι άνθρωποι κρυώνουν στην περιοχή της καταστροφής και ειδικά τα μωρά δεν έχουν φαγητό. Μπορώ να αποδείξω αυτή τη διαδικασία».

«Ωστόσο, δεν μας έχουν στείλει ακόμη αποδείξεις για τη διαδικασία ή αποδείξεις της ταυτότητάς τους», τονίζει το BBC.

Αλλού στο Twitter, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς συγκέντρωσης χρημάτων και δημοσιεύουν συνδέσμους που οδηγούν στο PayPal.

Η PayPal ανέστειλε τον ψεύτικο λογαριασμό, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε στο BBC: «Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την PayPal για να δέχονται δωρεές έχουν τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχουν αναπόφευκτα κάποιοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φιλανθρωπική φύση και τη γενναιοδωρία των άλλων».

Το Twitter ανέστειλε επίσης τον λογαριασμό @TurkeyRelief, αλλά η εταιρεία δεν απάντησε σε αιτήματα του BBC για σχόλια.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ