Έρεβος φέρνουν και στην τέχνη, οι διατάξεις του λεγόμενου τρομονόμου, στοχεύουν κατευθείαν σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί «ανατρεπτικό».
Στην σκιά της πανδημίας και συγκεκριμένα την Πέμπτη (11/12/21) πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, που είχε έρθει προς διαβούλευση τον Δεκέμβρη από τον τότε Υφυπουργό Στέλιο Πέτσα στον Πρωθυπουργό, εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος.
Μεταξύ άλλων, θα διώκονται ποινικά στο διαδίκτυο τα οπτικοακουστικά μέσα που «υποκινούν σε βία ή τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος».
Μια τόσο γενική και αόριστη κατηγορία αποτελεί στοχευμένη απειλή για την τέχνη και την ελευθερία του λόγου, ειδικά των ανεξάρτητων καλλιτεχνών που στηρίζονται εξολοκλήρου στο διαδίκτυο και δεν τους προστατεύει καμία μεγάλη εταιρία.
Η υπόθεση του Πάμπλο Χασέλ στην Ισπανία, που διώκεται για στίχους όπως «δεν θα με λυγίσουν», είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και μια εικόνα από το μέλλον. Αυτός, και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες στην Ευρώπη, αφότου έχουν στοχοποιηθεί για την πολιτική τους δράση, έπειτα διώκονται για το δήθεν παράνομο περιεχόμενο της τέχνης τους.