Ως και 30% οι αυξήσεις στα τρόφιμα σε μηνιαία βάση, λόγω της σύγκρουσης και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν από τη Δύση και τη Ρωσία


 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ανοικτά ότι ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε χάος την αγορά τροφίμων, με τις επιπτώσεις να γίνονται ήδη αισθητές από την ΕΕ μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή και τη Βρετανία.

Οι καταναλωτές στην Ευρώπη –και στην Ελλάδα- βλέπουν ήδη τις πρώτες σημαντικές ανατιμήσεις στα ράφια και δεν ξέρουν τι θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη ημέρα, καθώς το κόστος των τροφίμων έρχεται να προστεθεί στο κόστος των υγρών καυσίμων, του ρεύματος και του φυσικού αερίου που επίσης  έχουν οδηγήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Στα σιτηρά, όπου το μεγαλύτερο μέρος που τροφοδοτεί την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι τιμές έχουν κάνει άλμα 31% σε επίπεδα μήνα παραμένοντας πάνω από τα δέκα δολάρια ανά μπουσέλ (βασική μονάδα μέτρησης για το κλείσιμο συμβολαίων στις αγορές).

Ουκρανία και Ρωσία υπολογίζεται ότι καλύπτουν το 30% των παγκόσμιων αναγκών σε άλευρα, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο για την Ευρώπη. Επιπλέον, στην παρούσα κατάσταση, οι αγρότες στην Ουκρανία δεν γνωρίζουν εάν θα μπορούν να μαζέψουν τις σοδειές ή να σπείρουν.

Επιπλέον, λόγω της κατάστασης στην οικονομία που προκύπτουν από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές κριθαριού, σίκαλης, σιταριού, καλαμποκιού, ανάμεικτων σιτηρών, ζάχαρης και μαύρης ζάχαρης προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό του εγχώριου πληθυσμού. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές θα ισχύσουν προς το παρόν έως τις 30 Ιουνίου.

Τέλος, η Αργεντινή – που είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πρωτογενών υλικών – ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εξαγωγές αλεύρων, σόγιας και λαδιού καθώς υπάρχουν φήμες για αυξήσεις σε δασμούς επειδή το κόστος των  εκτινάσσεται στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ