Η εμπορία ανθρώπων (trafficking) αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο


 

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Στόχος εμπορίας γίνονται γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Πρόκειται για μία διεθνική μορφή εγκλήματος, η οποία συμβαίνει σε κάθε χώρα και ήπειρο. Η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων υπολογίζει πως στην αλυσίδα του φαινομένου εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) όλων των θυμάτων στην ΕΕ και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Σχεδόν το ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί.

Tο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων για το 2023 είναι: «Δίπλα σε κάθε θύμα εμπορίας ανθρώπων, μην αφήσετε κανέναν πίσω».
Η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων 2023 στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανησυχητικές εξελίξεις και τάσεις που εντοπίστηκαν στην τελευταία Παγκόσμια Έκθεση του UNODC για την Εμπορία Ανθρώπων και καλεί τις κυβερνήσεις, τις αρχές επιβολής του νόμου, τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνία των πολιτών να αξιολογήσουν και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της πρόληψης, τον εντοπισμό και την υποστήριξη των θυμάτων και τον τερματισμό της ατιμωρησίας.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ