Μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου αναμένεται να στείλει το Υπουργείο Οικονομικών τον «λογαριασμό» των Επιστρεπτέων Προκαταβολών στις 500.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που “ενισχύθηκαν” με την κρατική ρευστότητα λόγω της πανδημίας, αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση των κονδυλίων του έβδομου κύκλου Επιστρεπτέας που είναι κι ο τελευταίος.


 

Στον έβδομο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής που «έτρεξε» τον Απρίλιο υποβλήθηκαν 704.604 αρχικές αιτήσεις αλλά χάρη στους «κόφτες» που υιοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών, οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε 300.000 το πολύ. Η πληρωμή των δικαιούχων του έβδομου κύκλου Επιστρεπτέας οι οποίοι θα μοιραστούν ρευστότητα 1 δις ευρώ ξεκίνησε την Μεγάλη Πέμπτη, με καθυστέρηση αρκετών ημερών, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τις 10 Μαΐου, προκειμένου αμέσως μετά να αναρτηθεί στους λογαριασμούς στο Taxisnet, όσων επιχειρήσεων και επαγγελματιών έλαβαν ενισχύσεις από τη συγκεκριμένο μέτρο, τα ποσά των δανείων που μετατρέπονται σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα οποία οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν.

Κλείνει το πρόγραμμα των Επιστρεπτέων χωρίς όγδοο κύκλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το Υπουργείο Οικονομικών περιλάμβανε στον προγραμματισμό και στις εξαγγελίες του έναν ακόμη όγδοο Κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής που υπολογίζονταν να «τρέξει» το Μάιο. Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε αλλαγή σχεδιασμού, με την ακύρωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 8 και την υποκατάστασή της με τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που θα «τρέξουν» τον Μάιο και τον Ιούνιο για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους, καθώς και από το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό, επειδή ουσιαστικά «κλείνει» το μέτρο, αμέσως μετά την εκταμίευση και των τελευταίων πληρωμών για την 7η Επιστρεπτέα, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet τα συνολικά ποσά που έλαβε κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας καθώς και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος.

Τι «κουρέματα» και με τις όρους προβλέπονται

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις πρώτοι κύκλοι περιλάμβαναν εξαρχής μια πρόβλεψη για περιορισμένο «κούρεμα» επί της αρχικής οφειλής με συγκεκριμένους όρους, που τον περασμένο Μάρτιο έγιναν λίγο πιο γενναιόδωροι. Με βάση αυτούς τους όρους, για τις επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικό δάνειο από τους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας (1, 2, 3), προβλέπεται «κούρεμα» του ποσού που έλαβαν κατά 30% της οφειλής, εφόσον είχαν το 2020 απώλεια τζίρου 15% έως 30% και «κούρεμα» 50%, εφόσον είχαν απώλεια τζίρου πάνω από 30%. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί το «κούρεμα» είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας ενώ οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους έχουν διατηρήσει δεν θα επιστρέψουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.
Για τους επόμενους τέσσερις κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής (4, 5, 6 και 7), το 50% του ποσού της ενίσχυσης ήταν έτσι κι αλλιώς επιχορήγηση, δηλαδή μη επιστρεπτέο, υπό τη μόνη προϋπόθεση της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021 κι έτσι θα παραμένει.

Δυνατότητες αποπληρωμής

Οι δυνατότητες που θα προφερθούν στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για την αποπληρωμή αυτών των ποσών είναι οι εξής τρεις.
 Πρώτη, να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό της οφειλής σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.
 Δεύτερη, να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.
 Τρίτη, να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του «κουρέματος» της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» η οποία θα έχει αξία, ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις με την οποία θα μπορούν αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

πληροφορίες: Documento


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ