Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο κατέστρεψαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής, όπως ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί.


 

 

Το Antonov An-225 Mriya κατασκευάστηκε το 1988 στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο και βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Σχεδιάστηκε για την μεταφορά του σοβιετικού διαστημικού λεωφορείου Μπουράν. Μετά την διακοπή του προγράμματος Μπουράν, το Antonov An-225 διατέθηκε για εμπορικές μεταφορές βαρέων φορτίων λόγω του μεγάλου εσωτερικού χώρου της ατράκτου του.

Το An-225 σχεδιάστηκε για να μεταφέρει εξωτερικά την δεξαμενή καυσίμων του πυραύλου Energia καθώς και το διαστημικό λεωφορείο Μπουράν, τα κύρια στοιχεία του σοβιετικού προγράμματος ανάπτυξης διαστημικού λεωφορείου. Αντικατέστησε σε αυτό τον ρόλο το Myasishchev VM-T. Πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 21 Δεκεμβρίου 1988. Παρουσιάστηκε στο αεροπορικό σαλόνι στο Παρίσι το 1989[5] και συμμετείχε στο αεροπορικό σαλόνι του Farnborough το επόμενο έτος.[6] Σχεδιάζονταν να κατασκευαστούν δύο αεροσκάφη, όμως μόνο ένα (το CCCP-82060 αργότερα UR-82060) ολοκληρώθηκε πριν την πτώση της ΕΣΣΔ.

Βασίστηκε στο An-124, του οποίου αποτελούσε μεγεθυσμένη έκδοση. Είχε μεγαλύτερες πτέρυγες και έξι κινητήρες Ivchenko Progress D-18T. Εντυπωσιακό ήταν και το σύστημα προσγείωσης του που αποτελείτο από 32 τροχούς. Οι τροχοί του ρύγχους μπορούσαν να χαμηλώσουν προκειμένου να διευκολυνθεί η φόρτωση/εκφόρτωση που γίνεται από το εμπρόσθιο μέρος.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ