«30 χρόνια αναμετριέσαι με τους φασίστες και δεν τους χάρισες, μισό εκατοστό δημοκρατίας. Τους νίκησες. Ξέχασα να σου πω…Πριν λίγο καιρό και ο Παύλος τους νίκησε…!», είχε γράψει πέρσι ο Διονύσης Τεμπονέρας, για τα 30 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα του.


 

 

Η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα τα μεσάνυχτα της 8ης Ιανουαρίου 1991 έχει μείνει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία δίπλα σε ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις παρακρατικών ομάδων, με κορυφαία βέβαια τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963.

Ο 38χρονος μαθηματικός, μέλος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, δολοφονήθηκε από ομάδα στελεχών της ΟΝΝΕΔ στο κατειλημμένο σχολικό συγκρότημα Βουδ της Πάτρας, όπου είχε προστρέξει για να συμπαρασταθεί στους καταληψίες μαθητές του. Η άγρια δολοφονία, το γεγονός ότι το θανάσιμο πλήγμα με σιδηρολοστό επήλθε όσο βρισκόταν ο καθηγητής ήδη σωριασμένος στο έδαφος από τα χτυπήματα, μαρτυρά την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη.

Η επίθεση της παρακρατικής ομάδας της ΟΝΝΕΔ έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης «ανακατάληψης» των σχολείων που οργάνωσε τότε η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανίκανη να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στο κύμα των καταλήψεων που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του Οκτώβρη του 1990 σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων και είχε κλιμακωθεί στα τέλη του χρόνου.

Η δίκη του Καλαμπόκα διάρκεσε σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 – 9 Μαρτίου 1993) και έγινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου. Πρωτοδίκως καταδικάσθηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό.

Λίγους μήνες αργότερα έγινε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 – 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Το 1996 άσκησε αναίρεση, προκειμένου να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», αλλά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας (1 Οκτωβρίου 1996 – 17 Οκτωβρίου 1996) δεν του αναγνώρισε και διατήρησε την ποινή 17 ετών και τριών μηνών, η οποία αργότερα μειώθηκε κατόπιν νέας επιμέτρησης στα 16 χρόνια και 9 μήνες. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ο συναγωνιστής του στην ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ