Το επιβατηγό υπερωκεάνιο είχε βάρος άνω των 66.000 τόνων, μήκος 269 μέτρα, ύψος 53 μέτρα και πλάτος 28 μέτρα


 

 

Σαν σήμερα, 15 Απριλίου 1912, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών: Το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο «αβύθιστος» Τιτανικός δεν ήταν απλώς ένα νέο και εντυπωσιακό υπερωκεάνειο. Ήταν για την εποχή του, το μεγαλύτερο επίτευγμα της ναυτιλίας, Δυστυχώς, η τραγική ιστορία του δεν επιβεβαίωσε σε τίποτα τη φήμη του υπερωκεανείου.

Ο Τιτανικός ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 10 Απριλίου 1912, με 2.224 επιβαίνοντες  Απέπλευσε από το Σαουθάμπτον, σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνσταουν στην Ιρλανδία προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. 600 χλμ. νότια της Νέας Γης –νησί του Καναδά, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Από τα 1517 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, οι 123 ήταν επιβάτες της πρώτης θέσης, οι 166 της δεύτερης και 528 -ανάμεσά τους και 4 Έλληνες- της τρίτης θέσης. Οι υπόλοιποι ήταν μέλη του πληρώματος.

Ωστόσο, ελάχιστοι άνθρωποι πέθαναν από πνιγμό, καθώς οι περισσότεροι πέθαναν από υποθερμία μέσα σε λίγα λεπτά, διότι η θερμοκρασία του νερού του Ατλαντικού ήταν μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Δυστυχώς, την ώρα της βύθισης, δύο άλλα πλοία ήταν πολύ πιο κοντά στον Τιτανικό απ’ ότι το πλοίο Carpathia, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν στα πυροτεχνήματα, ούτε στις κλήσεις SOS. Το πλοίο Californian είδε κάποια φώτα στον ουρανό και το πλήρωμα ξύπνησε τον καπετάνιο, αλλά εκείνος είπε να αγνοήσουν τα μηνύματα, επειδή ο ασυρματιστής τους κοιμόταν ήδη. Το πλοίο Samson, μια μεγάλη Νορβηγική γαλέρα, βρισκόταν μόλις 5-8 μίλια μακριά, αλλά δεν απάντησε στις κλήσεις, επειδή πιθανότατα ψάρευε παράνομα στα νερά.

Οι επιζώντες του ναυαγίου χρεώθηκαν 1 δολάριο ανά λέξη για να στείλουν τηλεγράφημα στους οικείους τους από τη σωσίβια λέμβο. Κάποιος έδωσε το τελευταίο του δολάριο για να στείλει στη μητέρα του μία και μόνη λέξη: «Safe»(σώος).

Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στον βυθό, σπασμένο στα δύο σε βάθος 3.784 μέτρων. Από την ανακάλυψή του το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία, σε όλο τον κόσμο.

***

Στο ορεινό χωριό του Αγίου Σώστη, στη Μεσσηνία υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τους τέσσερις Έλληνες, θύματα του Τιτανικού. «Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι΄εαυτούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου-Παναγιώτου Κ. Λυμπεροπούλου-Δημητρίου Μ. Χρονοπούλου» γράφει.

Ο Βασίλης Καταβέλος ήταν μόλις 18 χρονών τότε. Λίγες εβδομάδες μετά το ναυάγιο η σορός του ανασύρθηκε από το πλοίο Μακέι-Μπένετ, αλλά επειδή δεν πρόλαβε να αναγνωριστεί από την οικογένειά του ποντίστηκε στη θάλασσα στις 22 Απριλίου 1912.

Ο 33χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ζούσε αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα είχε γυρίσει τον Απρίλιο του 1912, προκειμένου να βαφτίσει τον γιο του ωστόσο ήθελε να επιστρέψει με τον Τιτανικό για σιγουριά. Η λέμβος στην οποία κατάφερε να επιβιβαστεί παρασύρθηκε από τα νερά και βρέθηκε δύο μήνες μετά σε ακτή του Καναδά, με τους επιβαίνοντες να είναι νεκροί.

Ο Απόστολος Χρονόπουλος ήταν 26 ετών και ταξίδευε μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Δημήτρη Χρονόπουλο, ο οποίος ήταν 21 ετών το 1912. Τα δυο αδέρφια θα πήγαιναν στις ΗΠΑ με ένα άλλο υπερωκεάνιο αλλά στη Μασσαλία οι Καταβέλος και Λυμπερόπουλος τους έπεισαν να αλλάξουν τα εισιτήρια τους προκειμένου να ταξιδέψουν παρέα, όλοι μαζί. Η τύχη των δύο αδελφών δεν έγινε γνωστή…

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ