Θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα παίρνουν οι Times. “Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν” αναφέρουν


 

Υπέρ της επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τάσσονται οι Times του Λονδίνου με σημερινό άρθρο, σε μια αλλαγή στάσης της βρετανικής εφημερίδας … που άλλοτε είχε υποστηρίξει την παραμονή τους στη Βρετανία.

Στο σημερινό τους άρθρο με τίτλο “Η άποψη των Times για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά” η εφημερίδα σημειώνει πως “η υπόθεση της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική”.

Εκφράζοντας τον θαυμασμό τους, αναφέρουν : “Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και στην εντύπωση της κίνησης. Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, μεταξύ των ωραιότερων αποκτημάτων του”.

Επιπλέον, τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα σημειώνοντας: “Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την στήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν.”

“Η Βρετανία έχει προβάλει επιχειρήματα για τη συνέχιση της κατοχής. Η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του Παρθενώνα, ενώ τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν διατηρηθεί σε σχεδόν παρθένα κατάσταση σε ένα καθαρό, ασφαλές περιβάλλον. Αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει πλέον. Όχι μόνο τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν ήδη υποστεί ζημιές από ακατάλληλο καθαρισμό, αλλά η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά γλυπτά και όπου τα μάρμαρα θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο” τονίζουν σχετικά με τις ενστάσεις της βρετανικής πλευράς και συνεχίζουν:

“Είναι σαν να βγάζεις τον Άμλετ από το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ και να λες ότι τα υπόλοιπα μπορούν ακόμα να υπάρχουν χωριστά”.

“Η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων θα ήταν μια μεγαλόψυχη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειάζεται να αναζωπυρώσει τις ευρωπαϊκές φιλίες” γράφει η βρετανική εφημερίδα.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ